Votez BIOCOND NERV

postare-concurs1

“Invenţia se naşte la intersecţia dintre nevoie, informaţii, relaţii, expertiză și diversitate.” Carla O’Dell

PR3MIAZĂ INOVAȚIA 2014 este o campanie lansata de 3M România, ce are ca scop aducerea în prim plan a artizanilor unor invenții românești, inventatori de recunoaștere mondială, premiați anual la târgurile de inovație din străinătate.

Inițiativa celor de la 3M România este demnă de toată lauda, atâta timp cât la ora actuală Cercetarea românească este privită ca “ruda săracă” din Bugetul României, cheltuielile statului nostru cu acest domeniu fiind anual cam de 0,4 – 0, 5 din PIB, în timp ce media  europeană este în jur de 2,02%, neluându-se  în seamă faptul că cercetarea știinţifică este un domeniu care aduce progres și dezvoltare tehnologică.

Ne simțim mândri cu inginerul român Gogu Constinescu, cel care a inventat cutia de viteze automată, suntem mândri că Virgil Enătescu este savantul român pe care americanii l-au inclus în topul celor 500 de genii ale secolului XX , că Hermann Oberth, născut la Sibiu, este considerat unul dintre părinții astronauticii mondiale sau că doctorul Nicolae Ştefan Chişiu a descoperit înlocuitorul serului imunologic și un ferment important în depistarea precoce a cancerului.

Da, ne simțim mândri, dar facem atât de puțin pentru ei, noi ca oameni, ca țară, având în vedere faptul că un cercetător din România are o medie a veniturilor de aproximativ 700 euro net pe lună, venit net ce nu se poate compara cu a unui cercetător din Uniunea Europeană ce ajunge cam la 3000 de euro lunar. Și totuși și în aceste condiții mințile inteligente ale României inventează.

Anul acesta Campania PR3MIAZĂ INOVAȚIA 2014 aduce în fața marelui public un număr de 19 invenții românești câștigătoare la Saloanele Internaționale de Inventică de la Bruxelles și Geneva. Dintre acestea doar unul trebuie votat pentru a câștiga premiul de 2000 de euro oferit de M3 România.

Pentru mine alegerea a fost una destul de grea, în sufletul meu toate primind un vot, drept respect pentru munca lor, pentru condițiile în care acești inventatori își fac cercetarea, pentru nopțile lor nedormite, pentru alergătura prin hățișurile birocrației românești, pentru utilitatea invențiilor, pentru progresul din domeniile de utilizare.

respect

Respect domnilor și doamnelor – Rădulescu Remi, Moagăr-Poladian Gabriel, Savastru Dan, Gălățeanu Lucian, Antohi Constantin, Zapciu Aurel, Ganea-Christu Ioan, Zapciu Miron, Vamanu Emanuel, Cătanescu Alexandru, Visileanu Emilia, Aprodu Iuliana, Antohi Constantin și Norina Consuela Forna, Mocioiu Ana Maria, Chilibon Irinela!

inventie-romaneasca-premiata-la-bruxelles-1024x680

Echipa româneasca premiata cu aur și un premiu special la Târgul de Inovații – Innova de la Bruxelles în 2013 pentru inventarea conductorilor nervoși din colagen.

Respect doamna doctor chimist Albu Mădălina! Votez BIOCOND NERV, noua tehnologie medicală care permite regenerarea rapidă a suturilor nervilor periferici, invenție medaliată cu aur la Târgul de Inovații – Innova de la Bruxelles 2013, având la bază colagenul, proteina de bază din corpul omenesc, ce asigură structura, protecția și reparația unui nerv afectat, prin formarea unei rețele de lanțuri moleculare pe care noile celule pot să crească.

Însăși etimologia cuvântului provenit din limba greacă îl recomandă, “colagen” însemnând literal – „lipiciul producător”

uploads_20141113T1515Z_4e6218822c0f8165ae865c440c67d3a5_conductor-nervos-colagen

O votez pentru că nu va mai fi nevoie de grefe de nervi pentru regenerarea suturilor nervilor periferici, o votez pentru prețul ei de 30 de euro comparativ cu al unui produs asemănător din străinătate care costă 500 de dolari.

O votez pentru că mulți oameni vor putea merge din nou sau își vor folosi mâinile datorită micului tubușor de colagen realizat de o echipă de cercetători formată din doctor chimist Mădalina Albu, profesor doctor Ioan Lascăr, doctor Dragoș Zamfirescu, academician Maya Simionescu, doctor Ion Zegrea, doctor Marius Popescu, doctor biolog Irina Domnica Titorencu şi Georgeta Bumbeneci.

O votez din tot sufletul și vă invit și pe voi să o votați pe Facebook unde veți găsi Premiile Inovației, nu înainte de a vă lăsa și câteva considerații făcute pe margine acestei invenții de către doi medici participanți la proiect.

În 10 la sută din leziunile de nerv am putea folosi această metodă. De fapt este vorba despre un tub biologic care va ghida regenerarea nervului. Până acum, eram nevoiți să recoltăm fragmente de porțiuni de nerv, adică să sacrificăm nervul, pentru a ajuta la regenerarea unui nerv important”, a declarat pentru Mediafax profesorul Ioan Lascăr, șeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul de Urgență Floreasca din București și membru în echipa de cercetători.

Medicul Dragoș Zamfirescu, membru al echipei de cercetare, a precizat că regenerarea nervoasă este ultima frontieră în microchirugie.
“Sunt situații în care capetele unui nerv secționat nu se pot sutura cap la cap. In acest caz, variantele terapeutice sunt folosirea unei grefe nervoase recoltata din alta parte a corpului uman (cu un deficit senzitiv corespunzător) sau folosirea de conductoare tubulare de regenerare (tuburi). Produsul nostru are aplicabilitate imediata. Noi intenționăm sa-l folosim în operații de microchirurgie a nervilor periferici, cu consimţământul prealabil al pacientului. Regenerarea nervoasa este, practic, ultima frontiera în microchirurgie; de 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic, se fac aceleași proceduri, cu aceleași rezultate”, a mai spus Zamfirescu.

 

“Principalele surse ale tuturor realizărilor tehnologice: curiozitatea divină şi pornirea ludică a cercetătorului care improvizează şi meditează, precum şi imaginaţia creatoare a inventatorului.” Albert Einstein

Leave a Reply