Vise si vise

Photobucket
Orașul se pregătește de culcare. Ferestre deschise, ochi de lumină ce obosiți se vor închide la răsăritul lunii sau poate mai târziu.

Rând pe rând luminile se sting și dincolo de ziduri oamenii se pregătesc pentru călătoria spre o lume în care totul e posibil – lumea viselor.

De sus, de la etajul nouă, luminile orașului adormit par că semnalizează o pista de aterizare. Pista de aterizare a viselor.

Visele sunt albe, visele sunt roz, visele sunt negre… fiecare vis ia culoarea sufletului, fiecare vis ia culoarea vieții…

Un om visează că e atlet și aleargă, aleargă, chiar dacă linia de sosire se depărtează tot mai mult, el aleargă și-i fericit. Atunci când trece linia de sosire nu se oprește, nu-l interesează laurii, nu-l interesează premiul, el se bucură că e sănătos, măcar în vis. Aleargă în continuare, nu vrea să se trezească, mâine va trebui să-și folosească din nou mâinile să poată merge, împingând căruciorul în care l-a țintuit boala.

Un avar adoarme târziu și visul lui este străbătut de temeri… visul e negru, teama e neagră… dacă cineva îi va fura averea, dacă va pierde vreun gologan din ce a investit, dacă va veni vreo rudă să-i ceară cu împrumut. Până și umbra și-o suspectează… dacă întinde mâna și-i fură vreun ban! Tresare speriat și visul se sperie, pleacă departe. Avarul nu are vise, are numai visuri… nu vrea nici să doarmă… dacă… ??

Ea doarme. Zbuciumat. Ar vrea să împartă visul la doi, dar El se depărtează în vis, la fel cum s-a depărtat ultima dată când a plecat. Nu crede că visul frumos a avut totuși sfârșit. Perna rece rece de lângă ea îi vorbește de singurătate.
Cel mai frumos visează copilul. Visele lui sunt albe, visele lui sunt roz… pe tărâmul visului de copil, zânele dansează cu prinții, piticii joacă și cântă… Tom îl fugărește pe Donald, Gretel și Hansel au găsit drumul spre casă și acum stau și ronțăie căsuțele din turtă dulce.

Copilul zâmbește sub privirea blândă a mamei… nici ea nu are vise… ea are timp prea puțin să doarmă… și când adoarme, de oboseală nu mai are timp să viseze…ea visează totuși, visează cu ochii deschiși…visează un viitor frumos pentru copilul ce azi zâmbește prin somn.

Orașul doarme… rând pe rând ochii de lumină s-au închis peste suflete și nesuflete.
.

One thought on “Vise si vise

  1. Superb scris. Sensibil si profund. Ca si tine. E adevarat ca visele ne pot fi porti spre evadare intr-o lume mai senina, mai buna. Asa ca primul vis descris de tine. As vrea ca toate visele sa ne fie senine, Maya. Sa uitam de umbre, de temeri. E vis, nu-i asa?

Leave a Reply