Un oSCAR pentru Măriuca

alegeri

Dragă Măriucă,

Pentru că știu cât îți este de greu, acum, când trebuie să faci o noua schimbare în viata ta, să faci primul pas spre un viitor de succes,m-am gândit să mă întorc în timp și să te ajut, așa cum nimeni nu a făcut-o cu mine acum aproape 40 de ani.

Nu știu care mi-ar fi fost destinul, dacă cineva ar fi fost lângă mine să mă îndrume, să mă învețe, să-mi înțeleagă aptitudinile și să mă ajute să iau cea mai bună decizie pentru mine.

Poate nu ar fi trebuit să învăț interminabile formule de chimie și biochimie, pe care oricum nu le-am înțeles niciodată și oricum nu mi-au fost de folos niciunde. Dacă stau bine și mă gândesc, nimic din ce am învățat în acea perioadă, nu mi-a plăcut și nici nu mi-a folosit. Ba, nu … mi-a plăcut literatura română, dar într-un liceu de chimie alimentară, nu avea ce să caute o visătoare ca mine.

E bine totuși,că mi-a plăcut să citesc. Mi-a ajutat, Măriucă! Mi-am  format o cultură generală, pe care altfel nu aș fi avut de unde s-o dobândesc. Tu, voi, cei de azi nu prea mai citiți și rău faceți.

Citind afli, îți dezvolți vocabularul, călătorești în lumi nevăzute și neprevăzute, îți găsești corespondența în imaginea unor eroi autentici. Deci primul meu sfat este… citește!

Ai crescut, Măriucă! Ești acum domnișoară, ai început să dai o atenție deosebită aspectului tău, atitudinii tale. E normal, e firesc, dar sfatul meu este să încerci să fii naturală. Fii tu însăți, nu încerca să imiți pe nimeni!  Nu te boi prea tare, așa cum vezi tu „divele” fabricate de televiziuni și tabloide! Sunt false, fată! Iar falsitatea nu va putea nicicând să înlocuiască o frumusețe autentică.

Nu arde etapele, Măriucă! Există un timp pentru tot și pentru toate. Nu te descuraja când ți se pare că ești neînțeleasă sau când tu nu poți înțelege minunea asta care se cheamă viață!Caută un confident… pe Dumnezeu, mama sau tata, un copac, un jurnal intim. Iți va folosi!

Vei iubi, fată dragă!Să pui respect în iubirea ta! Respect pentru el, respect pentru tine. Să ai demnitate, dar să nu fii plină de mândrie, să dăruiești, fără să aștepți nimic la schimb, să fii sinceră, chiar dacă sinceritatea doare uneori.

Am atâtea să-ți spun, acum că m-am întors înapoi lângă tine, încât cred că ne-ar trebui luni de zile să stam de vorbă și tot nu aș termina.

Mă întorc la fraza de început… pentru că trebuie să faci o schimbare în viața ta, să faci primul pas spre un viitor de succes, azi îți dăruiesc un oSCAR. Primul Oscar de premiantă din filmul vieții tale.

Dacă tot ai terminat clasa a VIII a și nu știi încotro să o apuci, dacă nu vrei să nimerești o formă de învățământ care să te bage de tot în ceață, eu îți recomand să te înscrii la Școala Comercială Austriacă Romania.

Vei  face practică, vei primi o diplomă recunoscută pe plan local și în spațiul european, vei avea experiență, te vei putea angaja ușor, vei putea avansa sigur în orice domeniu ce are o componentă comercială. Eu nu am avut șansa asta și tare greu mi-a fost!

Programul are o durata de trei ani si le ofera absolventilor de clasa a VIII-a cursuri de formare profesionala in meseria de comerciant-vanzator in domeniile alimentar si non-alimentar (incaltaminte, fashion, sport, mobilier).

In primul an, elevii vor face 80% teorie si 20% practica, in al doilea an vor face 40% teorie si 60% practica, iar in al treilea an de scoala profesionala vor face 28% teorie si 72% practica.Numai bun pentru tine, că tot nu-ți place ție toceala.

intro 1

La finalizarea cursurilor, absolventii vor avea prioritate la angajare in cele sapte companii de retail.

( oSCAR– scoală de învățământ profesional care pune accent pe formarea practică și legătura strânsă dintre companii și școală, un program de învățământ profesional dual inițiat de Secția Comercială a Ambasadei Austriei și dezvoltat împreună cu șapte companii de renume: BILLA, C&A, Deichmann, Hervis, HUMANIC, kika și Telekom Romania. Înscrierile în programul o`SCAR se realizează la sediul Colegiului Economic Costin C. Kiritescu, în trei perioade: 13-17 iunie şi 21 iunie 2016, 16-17 august 2016 și 1-2 septembrie 2016.

 Școala Comercială Austriacă Romania este o alternativă pentru cei care doresc să se dezvolte pe plan profesional într-un timp relativ scurt. Cursurile cu accent deosebit pe pregătirea practică facilitează accesul rapid la un loc de muncă şi independenţă financiară. Ceea ce oferă o`SCAR elevilor este mai mult decât perspectiva de a deveni vânzător. Absolvirea programului oferă tinerilor oportunitatea obţinerii unui job şi dezvoltarea unei cariere în cadrul companiilor partenere îmediat ce ce ies de pe băncile școlii.

Programul începe în septembrie 2016 şi durează 3 ani, timp în care elevii o`SCAR beneficiază de următoarele avantaje:

  •  Pregătire practică alături de cei mai buni profesioniști din retail în companii comerciale de renume;
  •     Bursă lunară de până la 400 de lei;
  •     Cursuri cu accent deosebit pe pregătirea practică, facilitând accesul rapid la un loc de muncă şi independenţă financiară;
  •     Prioritate la angajare în cadrul companiilor partenere;
  •     Perspective de dezvoltare a carierei în cadrul companiilor partenere;
  •     Certificat profesional recunoscut în Uniunea Europeană;
  •     Prime pentru excelență și alte facilități;
  •     Cheltuieli de transport asigurate;
  •     Cursurile programului o`SCAR sunt gratuite.

 

Draga  mea, Măriucă! oSCAR-ul meu sper să-ți fie de ajutor, astfel încât drumul prin viață să-ți fie lin, iar traiul sigur. Chiar și cu el în brațe, nu uita să citești, să fii tu, să crezi, să ierți și să iubești.

Un ultim sfat:  “Priveste drept inainte si, daca pamantul pe care-l cauti nu exista inca, fii sigur ca Dumnezeu il va crea pentru a-ti rasplati indrazneala” (Regina Isabella a Spaniei, către Cristofor Columb)

Succes, draga mea! Cu oSCAR lângă tine, totul va fi bine!

           

 

One thought on “Un oSCAR pentru Măriuca

Leave a Reply