Trei dorinţe pentru UrbanFest

Mă-ntorc în timp, în urmă cu două sute de ani, undeva prin mahalale Bucureștiului, în vremea când Dâmbovița de azi era doar un mic pârâiaș ce rareori depăşea jumătate de metru, curgând aproape de prispa caselor sărăcăcioase, prin apa ei trecând cu ușurință oameni, căruțe, sacagii.

Uneori, primăvara sau în timpul ploilor, micuța gârla se umfla, inundând casele, izolând pentru o vreme mahalaua de restul lumii, ca apoi să-și reintre pe făgașul normal până la prima ploaie sau până la următorul dezgheț.

A existat însă momentul 1865, când pașnicul firișor de apă s-a transformat într-un balaur fioros, crescând cu trei metri și înghițind tot ce-a întâlnit în cale, tragedie ce l+a determinat pe Alexandru Ioan Cuza, domnitorul din acele vremuri, să ia măsuri de modernizare prin adâncirea albiei și lărgirea făgașului, prin construirea de poduri şi consolidare de maluri. 6 Cuza_and_dr._Tabaci_visiting_Tabaci,_flooded_in_1862

De atunci, până azi, se tot încearcă modernizări pe cursul Dâmboviței, numai că unele proiecte mor înainte de a se naşte din lipsă de interes sau de fonduri, deşi se impune necesitatea lor, aliniind şi Bucureştiul nostru alături de celelalte capitale europene.
Cum închipui eu că ar arăta Dâmbovița de mâine? În primul rând ar fi curată, datorită unei stații de epurarea, a cărei necesitate se impune, dar tot se amână. Apoi mi-aș închipui multe ambarcațiuni de agrement alunecând peste o apă cristalină, în care se pești de toate felurile înoată într-un du-te – vino argintiu prin undele curate, fără să se sufoce de atâtea gunoaie. 478_001

M-aș întoarce înapoi, într-o frumoasă epocă în care Bucureștiul era denumit Micul Paris și aș împrumuta de acolo niște calești trase de cai… știu e cam greu să mai găsim cai, dar nu imposibil, oferind doritorilor plimbări nepoluatoare pe cheiul Dâmboviței, un chei ce va fi încărcat de verdeaţă, de alei pietonale, cu piste pentru biciclişti, cu debarcadere de unde poţi închiria o canoe, un caiac, o canotcă sau unde îţi poţi reîncarca bateriile, trăind câteva ore departe de nebunia unui oraş sufocat de betoane şi zgomot.

Ştiu este uşor de visat, mai greu însă de făcut, dar nu imposibil. Acest lucru ni-l confirmă şi organizatorii festivalului UrbanFest ce are loc în Bucureşti între 16 şi 21 iunie.

UrbanFest este un festival de dezvoltare urbană, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, sub înaltul patronaj al doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale. Festivalul își propune promovarea valorilor europene în domeniul urbanismului și dezvoltării locale sustenabile.

Ediția 2015 a UrbanFest, având ca temă “BlueGreen – Râuri în orașe smart”,se desfășoară în perioada 16 – 21 iunie 2015, în zonele adiacente râului Dâmbovița, între Grozăvești și Parcul Național Văcărești. Evenimentul își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană, în contextul politicii europene de dezvoltare regională.

Festivalul include două conferințe despre mobilitate și rolului râurilor în orașele smart, consultări publice cu privire la rolul Dâmboviței în București, un târg de proiecte de dezvoltare urbană, dezbateri privind dezvoltarea orașelor smart, tur cu bicicletele care promovează mobilitatea urbană, ateliere de activare urbană, plimbări în ambarcațiunile cu vâsle (row-show), concerte și focuri de artificii.

S

Şi pentru că tot vorbeam de o apă limpede, plină de peşti, sunt convinsă că pe undeva, pe acolo există şi un Peștișorului de Aur care îmi va îndeplini şi mie trei dorinţe: 1 – să am o capitală smart, 2 – să am o capitală smart…3 – să am o capitală smart.

 

surse poze

Poza 1- www.amosnews.ro
Poza 2+ www.delcampe.net
Poza 3 www.indoors.ro

4 thoughts on “Trei dorinţe pentru UrbanFest

  1. Am ajuns prin Bucureşti prin 1970. Dîmboviţa tot cam ca în prima poză arăta. Dar atunci aveam trei anişori. Oricum, doar tramvaiele erau altfel! :)
    Mi-a plăcut mult articolul!

  2. Pingback: Castigatori campanie UrbanFest - Blogal Initiative

Leave a Reply