Speranță pentru viitor

Avem nevoie de oameni care pot visa lucruri inexistente” John F. Kennedy

      Cred că la acest lucru s-au gândit și cei de la firma Toyota atunci când au demarat în anul 2004 proiectul Dream Car Art Contest.

      Proiectul este destinat copiilor talentați la desen, este un mod de face orice copil să-și lase visele să zboare în mașina viitorului, spre o lume mai bună, spre un viitor mai frumos, prin intermediul creației artistice și al imaginației.

      Am avut onoarea, pentru o zi, să fiu ambasadoarea competiţiei Dream Car Art Contest, organizată de către Toyota Motor Corporation. 

      Mi-am ales un grup de copii speciali de la asociaţia APCA (Asociația de sprijin pentru părinţi și copii cu autism) Galați, cărora li s-au alăturat și alți copii talentați cu vârste cuprinse între 5 si 13 ani.

     Le-am vorbit despre concurs, despre importanța visului pentru viitorul lor, despre miile de copii din 70 de ţări ce s-au înscris în acest concurs, despre cei patru copii români care au ajuns în marea finală anul trecut.

     Pentru partea tehnică a concursului, durată, loc, premiu, despre faza locală și mondială, m-am adresat părinților veniți cu copiii, care și-au notat atent adresa siteului unde sunt trecute toate detaliile.

     Nu am vrut să le vorbesc numai despre concurs, am vrut să-i văd și la lucru, așa că am organizat un concurs de desenat.

     Tema concursului a fost Decolează spre viitor cu Toyota, concurs anunțat pe pagina de FB a asociației:
 “Astazi avem un eveniment surpriza la APCA !

Un musafir deosebit vine in vizita la noi : bloggerita Maria Calin, ambasador al “Dream Car Art Contest”, concurs organizat de Toyota Motor Corporation, pentru a descoperi talente printre copiii indragostiti de desen.
Ea le va vorbi parintilor si celor mici despre acest proiect si va organiza, in colaborare cu APCA, un concurs de desen, cu tema :
” Decoleaza spre viitor cu Toyota”.
Impreuna cu ambasadorul acestui proiect, am ales un grup de copii “speciali” talentati din APCA, carora li s-au alaturat si alti micuti, dornici sa-si puna visul pe hartie.
Poate printre aceste desene, va fi si unul realizat de un copil cu autism, care sa ajunga in faza finala din Japonia, pentru a demonstra ca acesti copii sunt cu adevarat speciali.
Vom reveni cu imagini de la eveniment, care cu siguranta ne vor surprinde placut pe noi toti !”

Au participat zece copii, plus mascota mea la superblog, Alexandru,

 care este antitalent la desen, dar “meseriaș în mașini și utilaje” cum spune el. Înainte de întâlnirea cu copiii, le-am comandat tricouri speciale pe care am imprimat numele proiectului,

am cumpărat un bloc de desen, am aranjat o mică masă de protocol cu suc și prăjituri,

iar pentru fiecare copil un mic cadou cu o tablă magnetică, un set carioca și dulciuri. Știam că, în final, toți vor fi câștigători.

    Copiii au fost foarte nerăbdători să înceapă a visa. Am pus în acest slideshow tot ce poate vorbi despre ziua de azi.

    Veți recunoaște pe:
Roberta -15 ani , care a desenat o mașină cu baterie solară, asta în caz că se termină energia de pe pământ;
Alexandra– 9 ani, care vrea să treacă prin tunelul timpului cu o mașină – navă;
Luca-7 ani, pentru care mașina viitorului este și submarin, și zburătoare, ba se transformă și-n robot atunci când pământenii sunt atacați de extratereştri;
Ana Maria -11 ani, a cărei mașină citește dorințele șoferului și te poate duce printr-un portal chiar până în rai, poți locui în ea – are și cinema;
Alex – 6 ani, cel cu mașinută roz;
Teodor- 6 ani, care și-a imaginat o mașinuță cu elice;
Radu-5 ani, o maşină care te duce spre soare când se va răci pământul;
Daria- 5 ani, mașina off-road, pentru escaladat munții și noroiul;
Gabi – mașina fulger, roșie și rapidă.

Decolează spre viitor cu Toyota by Maria Călin

      La sfârșitul concursului, copiii au izbucnit în urale auzind că sunt câștigători cu toții. Daria a venit la mine și m-a întrebat:

    “O să încăpem toți în mașina de Japonia? Ce putem să -i spun? I-am spus: Continuă, Daria să visezi! Continuați, copii! Într-o zi, visele voastre se vor îndeplini.” 

   “ Păşeste drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există, fii sigur că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ţi răsplăti îndrăzneala.” – Regina Izabela către Cristofor Columb.

      Am fost pentru o zi ambasador al Dream Car Art Contest pentru niște copii superbi și pentru părinții lor de excepție. Voi rămâne ambasador, numai că de data asta voi fi PENTRU TOTDEAUNA ambasadorul copiilor de la APCA.

       Pe lângă ei am câștigat și eu un mare premiu. Zâmbetul unui copil ce știe să viseze. Aş fi cea mai fericită din univers dacă unul dintre acești copii va ajunge în Japonia. Succes, dragi îngeri visători!

Articol scris cu mare drag pentru Superblog 2013 – proba nr. 24 având ca temă Dream Car Art Contest – propusă de Toyota.

16 thoughts on “Speranță pentru viitor

 1. Articol-eveniment, în care verbul “a visa” îşi găseşte adevăratul înţeles, un spectacol de lumină, bucurie, culoare, frumos, puritate şi suflet. Felicitări, Maria!

 2. Felicitări pentru iniuțiativă! Sper să-ți fie recunoscută și de către sponsorul de la Superblog, deși tu nu ai avut asta în vedere când ai investit timp, bani și energie pentru această acțiune. Cred că viața o să ți le întoarcă înzecit!

 3. Mi-ar fi placut sa fiu acolo, printre ei, sa le vad chipul luminat si concentrarea lor cea serioasa. As fi vrut sa te felicit cu o strangere de mana si sa-ti spun din tot sufletul, bravo, esti o femeie exemplu pentru societatea asta a noastra.

  O spun aici: felicitari, Maya, ma bucur ca ma recunosti ca si prieten si ma bucur ca am ocazia sa ma mandresc ca imi esti prietena. Nota 200!

 4. super idee de a pune in practica ideea de a fi ambasador si modul in care ai facut-o. eu nu am fost ambasador decat pentru copilul meu dar tot m am simtit castigata. imi imaginez cata emotie ai simtit tu. felicitari!

 5. Ce frumoşi sunt copii tăi, ce frumoase sunt desenele lor şi ce frumoase-s vorbele tale.
  Să continuăm şi noi să visăm. Ai adus zâmbete şi fericire e chipurile copiilor, le-ai dat aripi să viseze şi curaj să deseneze cât mai bine cu putință.
  Pentru mine tu eşti câştigătoare!

 6. Fără rezerve și din tot sufletul îmi doresc ca această probă să te desemneze câștigătoare. Am citit multe articole frumoase pe această temă, dar al tău este unul care taie respirația și te lasă fără cuvinte. Felicitări!

  • Mulțumesc, draga mea Sonia! O fi, o fi , nu o fi , eu am câștigat deja. Am primit bucuria izvorâtă din cel mai pur suflet.Suflet de copil.

 7. Incap toti in masina visurilor, sunt convinsa! Tocmai acesta este farmecul… Masinile din gandurile copiilor stiu sa se descurce, sa suplineasca tot ceea ce le lipseste celor de astazi. Sper doar sa traim destul, sa le vedem cu ochii nostri circuland pe strazi.
  Felicitari pentru articol, Maria!

Leave a Reply