Saraca inima me!

 

 

 

   Deşteaptă mai este mămaie asta a mea. Are ea o vorbă cu care se desparte de oricine pleacă de la ea: ”Mergi sănătos, maică şi ai grijă de inima ta!” Aia, cu mersul sănătos, o pricepeam eu uşor, dar cea cu grija inimii, nu prea îmi venea la socoteală. Adică ce să-i facă la inimă, că doar nu era prin vreun buzunar şi trebuia să nu o piardă.

 

   Într-o zi, la ora noastră de tăinuit  poveşti, mai aşa când începea ea să piardă firul între două aţipeli, mi-am adus aminte şi am întrebat-o despre urare.
   
   Şi a început mămaie a mea prima lecţie de anatomie pe înţelesul copiilor…

 

Că omul are două mâini, două picioare, doi ochi, două urechi, doi plămâni, doi rinichi şi-o inimă. Că dacă se strică unul dintre cele care sunt câte două, tot rămâne unul întreg, dar inima, inima dacă se strică, nu mai avem cu ce o înlocui.   
   M-a mai pus să-mi strâng pumnişorul, zicându-mi că atât de mare îi este inima unui om, cât de mare îi este şi pumnul. Ştia atâtea mămaie a mea, chiar dacă era de la ţară şi nu avea prea multă carte.

 

   
   Mi-am adus aminte de înţelepciunea ei zilele astea, când a trebuit să-mi fac analizele pentru controlul anual cerut la serviciu. După minute bune de făcut naveta cu privirea între mine şi foaia cu rezultate, îl aud pe nenea doctorul că-mi spune cu o vocea tandro-critică:

 

 – Domnişoară, nu prea ai avut avut grijă de inima ta!

 

   Upss!O şi auzeam pe mamaie …cu “ai grijă” şi cu “ce ti-am spus eu!!!”. Mi-am luat cea mai inocentă privire, de! ştiam eu ceva, şi am întrebat:

 

 – Adicăă, ce am făcut?

 

 – Adică, ai cam tras de ea.

 

   Instinctiv mi-am privit pumnul, să văd cât crescuse în ultimul timp, dar nu am văzut diferenţe semnificative faţă de cum îl văzusem ultima dată. Mi-am zis că o fi de la câte suflete am băgat în ea, oameni, pisici, căţei, fluturi, poate chiar de la vise! Nu, nu cred, s-ar fi rupt biata inimă de mult. 
   Citindu-mi mirarea pe faţă nenea doctorul a început să puncteze, aşa ca la box, drept în plex…

 

 – Colesterol mare, trigliceride peste limite, acid uric cât cuprinde, tensiune oscilantă, aritmie…

 

   Mamă! Ăsta mă scoate la pensie pe caz de boală, dacă o ţine tot aşa. A întrerupt citirea şi a-nceput tirul de întrebări mai ceva ca cei de la cercetari penale:

 

 – Fumezi, te stresezi, te enervezi, faci mişcare, mănânci sănătos, bei alcool?

 

   Nici nu puteam procesa la cât de dur mă loveau întrebările, darămite să şi răspund, aşa că am inspirat adânc şi am început să răspund metodic:

 

–  Domnule doctor, nimic din ce e omenesc nu-mi e străin !

 

   Fumez, arză-le-ar focu’ – cum zice mamaie. Mă stresez din orice, mă enervez din nimic, fac mişcare cât trebuie, până la maşină şi-napoi, mănânc sănătos, da sănătos, aşa cât pentru trei, şi numai legume de porc, vită şi de alea de la mec, la alcool nu m-am dedulcit, dar dacă mă invitaţi, cu plăcere! 
  
   Nu i-am mai zis şi de aia cu iubirea, că sigur îmi spunea că de la asta mi se trage…

 

   Se uita domn’ doctor la mine cu o milă de ziceai că mâine mor şi el n-are bani de flori. Mă aşteptam să mă ia în braţe, să-mi plângă pe umăr  tinereţea mea ameninţată, când colo el îmi mai trânteşte una-n plex:

 

 – La naiba, faci exact ce nu-i place inimii, ba mai cari în spate și un sac de vreo zece kile. La lovitura asta sub centură, chiar nu mă aşteptam.

–  Ia să-ţi schimbi matăluță stilul de viaţă, dacă vrei să nu te desparţi de cei din inima ta, dacă vrei să trăieşti cât mămaia aia a ta şi dacă vrei să aibă şi nepoţii tăi cine să le spună poveşti cu inimioare.
 

   Cum a zis de cei dragi şi de mămaie, cum am început să-l privesc mai cu simpatie.
   Până la urmă dacă vroiam să-i păstrez pe toţi în inima mea, chiar trebuia să-mi schimb câteva năravuri. 
  
   Am început chiar de azi. Mă-nscriu în campania Bloggerii au grija de inima lor si a celor dragi! 
   Învăţ de la Alina Crancau http://www.tvdece.ro/să renunţ la excese,câştig şi-o trotinetă de dat kilogramele jos, 
  
  îmi refac analizele la Clinica Medsanahttp://www.lunainimii.ro/luna-inimii/centrele-medsana-si-locatiile-partenere-v-am lăsat și vouă adresele,că tot este toată luna septembrie luna inimii în toată lumeahttp://lunainimii.ro/ Sigur va fi cu folos o vizită la ei, mai ales acum când cei de aici fac gratuit testarea colesterolului, inamicul numărul unu pentru inimă
   
   Și acum vorba aia celebră “Să trecem la treabă!”.
   Să vedeţi voi  la anul viitor pe vremea asta ce faţă va face doctorul când mi-o vedea alura şi tonusul de miss!!Sigur mă invită la o cafea. 
   Parcă o și aud pe mămaie cum o să zică: “Ai grijă mămaie, nici prea multe cafele nu e bune!”
 

 

articol participant pe http://blogalinitiative.ro/  în campania Bloggerii au grijă de inima lor si a celor dragi!

7 thoughts on “Saraca inima me!

  1. Baftă la trotinete! Şi să vă dau startul la o cursă de trotinete în cartier. Câştigătorul va primi un meniu la mec, iar învinsul va avea grijă de trotinete! :)

Leave a Reply