(r)evoluție spre normalitate

 

8_2

 

“și a zis Dumnezeu: <<Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul!>>” (Facere 1, 26). ”

Mi-am amintit de Facerea lumii privind un copil cum se joacă cu un câine. Copilul este un copil special, un copil autist și-l cheamă Cosmin. Și câinele este un câine special. Este un labrador, o cheamă Fiona și este tovarășa de joacă a lui Cosmin. Două ființe pe care unii le consideră ca fiind altfel decât majoritatea.

1939965_10201494602753857_536141084_n

Oare cine decide cine-i normal și cine-i anormal? Cosmin este normal, numai că face parte dintr-o minoritate,  un copil ce-și trăiește lumea altfel decât copii de seama lui. Oamenii mari nu-l înțeleg, unii îl compătimesc, alții îl privesc cu milă, spunând în gând „Doamne ferește!”.

971984_4871317867697_954631644_n

Pentru Cosmin și pentru cei ca el, totul îmbracă haina firescului, numai că, în preajma lor, deodată noi devenim anormali. Trebuie să învățăm să vorbim, să reînvățăm să ne jucăm, să învățăm cum se trăiește în altfel de lume, cum poți comunica fără vorbe false ce uneori, chiar deseori, ascund un altfel de gând.

Fiona nu are nevoie de cuvinte pentru a-i arăta lui Cosmin fața blândeții, a prieteniei, a devotamentului. Cosmin nu știe să vorbească în fraze complexe. Și el vorbește asemenea Fionei, privindu-te candid în ochi.

El știe să vorbească prin gesturi. Îi mulțumește Fionei mângâindu-i blana pufoasă, le mulțumește părinților dăruindu-le un zâmbet, îi  înseninează privirea bunicii strigând-o pe un nume neînvățat de undeva anume ci doar din lumea lui: mămăică!

Am scris odată, într-un articol, despre acest copil și despre alții ca el, că sunt niște îngeri neterminați. Trăind printre ei, cunoscându-i mai bine, am înțeles neadevărul definiției mele. Nu, nu ei sunt neterminați, ci noi, cei care trebuie să învățăm normalitatea unei altfel de lumi.

O lume curată, pură, inocentă, apropiată de cea de la Facerea lumii, iar fiindcă nouă ne este greu să ieșim din tipare, fiindcă nu știm care-i pasul ce trebuie făcut între lumi, s-au înființat asociații de sprijin și ajutor, O.N.G.uri ce luptă pentru lumea normală a copiilor autiști, înființate de părinți inimoși, ajutați pro bono de psihologi și psihiatri, de voluntari, de companii și asociații umanitare, știut fiind că ajutorul statului este infim.

Un astfel de O.N G, pe care-l puteți cunoaște la ONGFest 2014”este Asociația Invingem Autismul, o organizație neguvernamentală, înființată în 2009 și care are ca misiune să îmbunătățească viața persoanelor afectate de tulburări din spectrul autismului.

Obiectivele Asociației pentru perioada 2010-2013 sunt:
– Facilitarea accesului la servicii personalizate de recuperare și integrare socială pentru persoanele cu tulburări din spectrul autismului (TSA)
– Facilitarea integrării în învațământul de masă a copiilor cu TSA de vârstă școlară
– Asigurarea accesului persoanelor cu TSA și a familiilor lor la resurse informaționale corecte, complete și adaptate cu privire la diagnostic, servicii, recuperare și asistență specializată
– Creșterea gradului de informare a părinților cu privire la parametrii de dezvoltare tipică a copiilor.

Centrul Învingem Autism este un centru multidisciplinar dedicat educației copiilor cu autism bazate în principal pe următoarele intervenții: analiza comportamentală aplicată – Applied Behavior Analysis (ABA), logopedie, terapie ocupațională și kinetoterapie, care au recunoaștere internațională și cele mai bune rezultate în intervenția pentru copiii cu TSA.

Totodată copiii participă la grupuri de socializare și de joacă pe tot parcursul zilei, în cadrul cărora dobândesc abilități care să îi ajute să se integreze în învățământul de masă, alături de copii cu o dezvoltare tipică, urmărindu-se integrarea lor în grădinițe și școli normale.
Pentru timpul liber, Asociația împreună cu Vodafone au demarat în 2012 campania După-amieze vesele, campanie ce are rolul de dezvolta abilitatea de a socializa, învățându-i pe copii să se joace cu copiii tipici, ajutându-i să-și dezvolte creativitatea gătind, pictând, fotografiind, modelând, sau dansând, știind că prin dans se asigură o mai bună coordonare motrică, acceptarea contactului fizic și al interacțiunilor/ desensibilizare, stimularea senzorială în moduri creative, relaționare adaptată cu adulți și copii, învățare prin imitare, integrarea autostimulărilor în activități fizice, scăderea frustrării dezvoltând noi modalități de comunicare, crearea unui spațiu de bună dispoziție și plăcerea de a fi într-un grup.

Știind de problemele ce le au părinții de copii cu tulburări TSA, atunci când acestor copii li se refuză dreptul de a se integra în învățământul de masă și în societate, Asociația Invingem Autismul organizează acțiuni de lucru și de informare pentru grupuri de cadre didactice și de părinți ale copiilor tipici, acțiuni prin care aceștia sunt instruiți despre nevoile copiilor speciali, despre modul cum se lucrează cu ei, pentru a-i înțelege și a-i ajuta să se integreze în clase normale, și nu separați și marginalizați.

image-2013-05-16-14815450-70-ongfest
Vă spuneam la început că un copil autist este un copil normal, un copil a cărei lume nu este înțeleasă de cei din jur, uneori neînțeleasă chiar de proprii părinți.

Pentru acești părinți, adevărați martiri ce renunță la viața personală dedicându-se exclusiv micuților ce au nevoie de ei, asociația a inițiat în 2011 grupul de suport „Alături de tine”, grup ce are rolul de a consilia părinții, de a asigura un spațiu în care-și pot împărtăși problemele, temerile, frustrările, reușitele, detensionându-se, redefinindu-se, beneficiind chiar de ședințe de consiliere individuală asigurat de psihologi și psihoterapeuți.
De la standul Asociației Invingem Autismul poate porni (r)Evoluția pentru normalitate, normalitatea unor vinovați fără vină, îngeri desăvârșiți dar puțin înțeleși și infim ajutați.

Este bine ca cei ce trec prin așa ceva să afle că cineva luptă pentru ei, că cineva îi informează, că cineva încearcă să deschidă ochi, urechi, uși, dar mai ales suflete. Dacă sunteți părinte de copil special, dacă aveți întrebări fără răspuns, dacă  vreți să primiți puterea de a merge mai departe, căutați cortul cu  numărul 32 !

Veți găsi niște prieteni alături de care veți purta mai ușor lupta cu autismul. De aici, din Galați, eu voi continua să lupt ca voluntar, cu determinare pentru îngerii mei și  pentru ca (r)evoluția spre normalitate să aibă rezultatul dorit, visat, așteptat .

E timp de schimbare în România, iar această schimbare nu o putem face decât noi, căutând informația, aplicând-o, răspândind-o, impunând-o!

ONGFest – Festivalul Național al Organizațiilor Neguvernamentale din România este un eveniment organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în cadrul programului Fondul ONG în România. Obiectivul general al Fondului ONG este consolidarea dezvoltării societății civile și creșterea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare sustenabilă, acesta contribuind la obiectivele generale ale Granturilor Spațiului Economic European (SEE) și norvegiene 2009-2014, de a reduce disparitățile economice și sociale în Spațiul Economic European și de a întări relațiile bilaterale între România şi statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Prin ONGFest 2014 susținem respectul față de diversitate. Fie că este vorba de diversitatea culturală, etnică, sexuală, religioasă sau de alte aspecte ce definesc identitatea umană. Credem în libertatea individuală și colectivă, în exprimarea liberă a ideilor și identității oamenilor.

Prin ONGFest 2014 sprijinim cunoașterea, recunoașterea și acceptarea modului de a fi al diferitelor grupuri sau comunități.

Tematica acestui an este promovarea diversității, a toleranței și a solidarității în combaterea discriminării și a discursului instigator la ură. ONGFest încurajează voluntariatul, participarea civică, antreprenoriatul social și inovarea civică.

Respectul meu celor de la  Blogal Ințiative și de la Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (organizatorul ONGFest) pentru implicare .

One thought on “(r)evoluție spre normalitate

  1. Avem ce învăţa şi noi de la aceşti copii. Noi, aşa zişii normali. Putem învăţa acea dragoste pură, necondiţionată, dezinteresată, simplă, reală. Dacă am reuşi, lumea ar deveni un paradis.

Leave a Reply