Rada Seherezada si efectul Arzum

293866_332041376853320_263659568_n

O chema Rada, dar toată lumea îi spunea Șeherezada, nu că ar fi fost ea vreo fiică de vizir, frumoasă și citită, ci pentru că mai tot timpul făcea naveta între țara ei moldovenească și turci, de unde se întorcea cu șalvari, chiloți, brice și ibrice, ca să nu mai spun de rahaturile pe care le împărțea gratis megieșilor, inducându-le prin mesaje subliminale necesitatea schimbării aducătoare de profit la saltea, atât pentru ei, cât și pentru ea, mai ales pentru ea.

Se descurca moldoveanca noastră, răzbunându-se adânc pe turci, ca o adevărată fiică a lui Ștefan cel Mare, pustiind tot ce-i ieșea în cale și-n buzunarele  turcești, fără să aibă vreo minimă pregătire în tactici și tehnici de marketing.

Ea avea o singură strategie pe termen lung. Voia să cucerească definitiv, total și iremediabil, vreun turcalete bogat, să nu se mai cocoșeze cărând sacoșe de rafie burdușite cu izmene, carpete cu Răpirea din serai și alte sugiucuri, să fie și ea “duamnă” în propria-i dugheană, fără să mai aibă dureri dorsale de la câte temenele trebuia să facă întru atingerea scopului propus.

330px-One_Thousand_and_One_Nights17

Auzise ea de o Șeherezadă originală, care vrăjise un sultan cam misogin, turnându-i povești cu nemiluita, dar nu prea era de acord cu metoda, mai ales că nu prea citise ea de-astea la viața ei. Studiase în deșert, nu în al Anatoliei, desigur, pi la școala din sat, buchisind mai mult la școala vieții,  școală ce o învățase să se orienteze și să se adapteze în funcție de situație și nevoie.

De la școala asta a învățat Rada Șeherezada, că un bărbat nu se cucerește cu povești, ci cu aromă, formă și talent ( aroma în bucătărie, forma în societate și talentul în dormitor )

Cunoștințe nu trebuie să ai prea multe, că doar de aia s-au inventat “goagle”, tablete, link-uri și like-uri. Și bine a făcut că a învățat temeinic, toate acestea folosindu-i când l-a întâlnit pe Shahryar-ul vieții ei, Ali, un turc bogat și bătrâior, cu mari perspective de deces iminent, proaspăt văduv după a n-șpea nevastă.

Era tocmai ce-i trebuia Radei noastre, așa că a și trecut la atac, mai ceva ca la Podul Înalt, pregătindu-și preventiv prima poveste, aia cu capra.

Însă, din prima zi de trai consensual, Ali i-a și tăiat macaroana, spunându-i în cel mai amestec bilingv:

– Auzi bre și dragă fă!Tu să mă scutești cu cele povești, că eu sufăr de nacrolepsie și adorm instant, ba mai sunt și nițel surd, așa că-ți bați gura dejeaba! Cată ceva să mă scoți din amorțeala asta, că mă apucă pandaliile când văd cât ești de nurlie și eu chic de somn!

Bucurându-se că a scăpat de povara povestitului, Rada a și trecut la etalarea cunoștințelor de viață. Unduindu-și formele, mai ceva decât Didem, arucând peste umăr un „Cok guzel, arkadasim, te fac eu!”, Rada a luat direcția bucătărie, amintindu-și “brusc, instantaneu, deodată”, că citise ea, cândva, povestea cafelei revigorante și dătătoare de tinerețe, descoperită de șeicului Omar din Mocha, Yemen, care, exilat fiind într-o peșteră, a încercat să mănânce din fructele arbuștilor de pădure aflați în apropiere dar a descoperit că sunt amare. Pentru a le îmbunătăți gustul, le-a prăjit și le-a fiert, preparând o băutură parfumată și revitalizantă care l-a menținut în viață. Povestea “medicamentului minune” a ajuns la Mocha, Omar fiind rechemat printre oameni și făcut sfânt.

arzum-aparat-de-cafea-turceasca-okka-arzum-alb-20902Trebuia neapărat să-i facă moșului o cafeluță,  să-l scotă din letargia blegoasă în care alunecase, măcar până-și face testamentul, dacă altceva nu o mai putea.

Numai că ciuciu cafea, ciuciu și ibric, turcul nostru mulțumindu-se în zgârcenia lui cu ceșcuța de ceai sau cafea, oferită gratis de vecinii de butic, drept pentru care, moldoveanca noastră se porni vijelios să răscolească “gugălul”,  căutând material necesar de trezit turcul la viată.

Salvarea ei a fost într-un magazin online cafetiere, unde a găsit exact ce avea nevoie, ba chiar a nimerit direct la oferte cafetiere, făcând și ceva economii pentru buzunarul propriu, alegând dintre cele 74 de exponate cafetiera Arzum OKKA, cafetieră ce reînvie tradiția cafelei turcești, la ibric, aducând aroma deosebită și procedeul de preparare în secolul 21. Bogata tradiție moștenită este acum racordată la rigorile tehnologice, astfel, poți savura 500 de ani de experiență în prepararea cafelei direct în ceașcă, în confortul casei tale sau în birou, fără a avea nevoie pentru preparare de ibric, nisip sau foc! Gustul și aroma sunt unice, le veți întâlni doar în Turcia, totul este 100 % natural, doar apă și cafea!

okke5-250x250

Nici nu a apucat să umple prima ceșcuță de cafea, că turcul  a și început să dea semne de trezire. Se vede că aroma inconfundabilă de cafea preparată de Arzum a reînviat, nu numai tradiția cafelei turcești, ci și simțurile adormite ale lui Ali moșul izmenar, fiind demonstrat științific, că aroma este elementul cel mai important din structura boabelor de cafea și cel mai complex, având cam 1000 de compuși aromatici, care stimulează simțul olfactiv al consumatorilor de cafea… și nu numai. 1OOO de arome, 1000 de povești într-o singură ceșcuță de cafea.

Dacă ar fi avut adevărata Șeherezadă această cafetieră, din prima  o lua sultanul  de nevastă, fără să  se mai chinuie atâtea nopți și el și ea, dar de, dacă nu au știut de MarketOnline, ce să le fac!!!

okke6-300x199

Ei bine, povestea Radei, Seherezadă în versiune modernă, se termină aici, restul urmând a fi dedus după numărul de turcușori mici ce te îmbie la o cafeluță când treci prin fața buticului cu șalvari, ace, brice și …cafetiere Arzum, că de ibrice nu mai e nevoie. Mai vreau să notez doar o deducție logică…

Orice vis se împlinește cu Arzum-ul fermecat, care-ți face OK KAfeluța din poveste.

p.s. Am nevoie și eu de Arzum, negreșit, bărbate-meu e cam… adormit.
Articol scris pentru SuperBlog 2015

Sursă poze și citat – Arzum OKKA

Sursă logo – MarketOnline

Sursă legenda cafelei – Stelian Tănase

 

38 thoughts on “Rada Seherezada si efectul Arzum

 1. Am ras mult.
  Umor neaos moldovenesc combinat cu iz de legenda araba.
  Arzum a reanviat traditia cafelei,dar tu ai reinovat reclama.

  • Mulțumesc, Marius pentru trecere!Poate am noroc să te invit la o cafea… să vezi atunci cum mă apuc de alte chisnovatice invenții.

 2. Ce bine mi-ar prinde această “licoare binefăcătoare”! Dacă ai o rezervă, dă-mi şi mie cu împrumut fată moldoveancă. Hai succes că tare-i faină povestea!

  • Mulțumesc, Nicu!Nu vrei tu mai bine o cafea? Că moldoveancă sunt eu …destulă.

 3. Dupa o noapte intreaga la volan,cu ploaie bacoviana si o ceata laptoasa,ai reusit pe deplin sa-mi descretesti fruntea,de la primele ore ale diminetii!Superba povestioara !

  • Mulțumesc, domnule Petru Paul Lucutar!Deja am început să primesc premii… zâmbetele celor ce citesc.

 4. Am citit pe nerasuflate, intre doua guri de cafea, mai putin buna decat a ta! Si cafeaua si povestioara ta s-au terminat prea repede!. Astept continuarea….

  • Continuare va fi la o cafea pregătită cu aparatul minune. Mulțumesc, dragul meu gg, pentru vizită!

 5. Uaaaau! Așa da! Asta da poveste! Îmi place mult! Deși, mai bine n-o citeam. Acum “ciorna” mea mi se pare varza. .Dar, na, până la urmă, dacă n-o citeam pe-a ta rămâneam cu ea așa. Ufff! În concluzie: Mulțumesc și felicitări!

  • Mulțumesc, Florina!Eu spun să scrii, punându-ți amprenta ta. Mai știi ce criterii are juriul. Succes și ție!

 6. Deja simt aroma de cafea…De retinut pentru vremurile cand ma va lua somnul…mai repede ca de obicei ! Povestea e minunata ,la fel ca tot ce scrii,Maria ! Chiar daca sunt treaz si binedispus după ce-am savurat aroma de OKKA ,acum astept o cafea…

 7. ca de obicei , de tot rasul :))). adica amuzant, jucaus, alert si cu final fulminant.
  sa fie cu noroc si cu apreciere draga Maria!

  • M-am speriat, citind că-i de tot râsul.Să mă apuce plânsul, nu alta.Mulțumesc, Vavaly!

 8. O poveste interesanta ,multumesc :) Aroma specială a cafelei de dimineață este pentru mulți dintre noi stimulentul perfect. Se pare că cea mai populară băutură din lume are calitatea de a ne face să uităm de grijile de peste zi, grație gustului unic pe care de cele mai multe ori îl asociem cu relaxarea și buna dispoziție.

  • Mulțumesc si eu pentru vizita de aici.Aștept cu nerăbdare una în real, la o cafea!

 9. Puterea cuvantului Seherezadei se vede ca e dincolo de spatiul povestilor persane sau arabe si mai ales ,arc peste timp in inspirata si gidusa ta povestioara…si daca au fost nevoie de 1001 de nopti spre a se hoatari acel Shahryar iata cum tehnologiile moderne pot comprima timpul reducand la un coffee break a sa decizie. Poate cea mai frumoasa poveste a lumii adusa aici, ca un remember al copilariei literare…si iata cum si mai buna mi se pare cafeaua acum dupa ce am citit …Felicitari, Maya! 10!!!

  • Mulțumesc, Stefane! Zecele tau are valoare de 1001 aprecieri, Rămân datoare cu o cafea.La câte cafele am de băut, sigur voi avea nevoie de vreo trei aparate. Da, ne desurcăm noi. Ti pup!

 10. No, eu schimb registrul și zic nițel, ca moldoveanul meu, care inca se bate cu turcii prin visele lui de haiduc neobosit, sigur va fura cafeaua turcului, luăm cafetiera minune, dar de povești nu scap caci îi sunt de ceva vreme Seherezada neobosita. Dincolo de ce spun eu, iubesc și mi-era dor de vorbele tale spumoase, mor de plăcere sa vad un advertorial scris altfel, incat uiți ca e și putina reclama pe acolo sau și mai frumos dam fuga sa ne luam și noi tot ce ne recomanzi tu. Succes la SB,chiar daca eu stiu ca vei avea. La asa condei…nu se poate altfel. Te pup.

  • M-a emoționat comentariul tău, Adriana dragă. Poate unde îmi era dor și mie de scrisul tău, dar mai ales de tine, Seherezadă frumoasă. Mulțumesc mult pentru gândul cald!

   • ..haiducul meu m-a luat de la scris și m-a prins in acțiunile lui cu românași, asa ca timp liber nu am decat pe sponci, dar tare mi-e dor de scris și vremuri cu prieteni buni. Si apropo de prieteni, îi neglijez eu, mulțumindu-mă cu mesaje de pe la alțți, despre ei, dar voi veni mereu sa-i sustin și sa-i incurajez, desi, in cazul tau, cuvantul și felul tau de a scrie te vor face cu siguranta invingatoare. Te pup și eu, Maria mea.

 11. O poveste care ”trezeste” atentia. La fel si cafeaua pregatita cu ajutorul cafetierei Arzum OKKA!

 12. Cum o fi fost la Podu Înalt nu știu, dar că m-am distrat citindu-te, asta este clar! De o cafea turcească mi-e cam dor ca să mărturisesc adevărul, așa că intru să văd cum este cu Arzum OKKA!

  • Am promis atâtea cafele, încât îmi trebuie neapărat un Arzum. Te trec și pe tine la priorități.

 13. Pingback: SuperBlog | Proba 1. O mie și una de… arome!

 14. Eu înţeleg că fetele caută bărbaţi bătrâni şi cu bani, fie ei chiar turci ce au uitat de cafeaua la ibric, cafea ce le poate dezlănţui apetitul conjugal, dacă este preparata cu o cafetieră specială… :)

  • S-au reorientat și fetele astea,Liliana! Scurt și la obiect.Despre traiul turcului, vorbesc!

Leave a Reply