Prietenul meu diabetul

timthumb.php

În fiecare an, 14 noiembrie, este Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat, un inamic de temut al zilelor noastre.

Nu știu când m-am pricopsit cu el, deși, dacă stau bine și mă gândesc, înainte de marea plecare a lui tata, nu-l aveam. Acum dacă îl am să fiu sănătoasă, cu tot cu el, chiar dacă e un companion pus pe rele, eu nu am să mi-l fac dușman.

Suntem prieteni și jucăm împreună la masa vieții un joc ce are ca miză sănătatea, pe care eu vreau să o păstrez, iar el vrea să mi-o ia. Părerea mea este că pentru a învinge un inamic, trebuie să te faci prieten cu el, să-i cunoști toate punctele slabe și să-l învingi.

Știu că lui îi plac dulciurile, de aia încerc să nu-i dau nici un gram, numai că asta este la modul teoretic, cu practica fiind mai greu, mai ales când mă trage de mână, ducându-mă prin fața rafturilor cu prăjituri, ciocolată, “dulciurele”, cum le spun eu.

Atunci câștigă el, pierd eu. Plină de remușcări, dar cu zâmbetul satisfacției, îl iau cu mine la plimbare. Nu-i place deloc, am văzut asta. După trei, patru kilometri îl văd cum se subțiază ca lupta de clasă.Câștig eu.

Numai că el se răzbună imediat ce simte că încep să mă stresez de nu știu ce notă la vreun concurs, sau că s-a îmbolnăvit pisica, sau că nu a ieșit cine am vrut când am votat. Avantaj el.

Mă ia cu amețeală câștigul lui, dar nu mă las. Iau un ceai de dude și continuăm, măsurându-ne forțele și testându-ne reciproc. Eu cu test după test, el cu o nouă ispită căreia  încerc să-i fac față, ronțăind o nucă sau o alună, sau pur și simplu bând apă.

Numai că nu este deajuns ca să-i mai tai din elan. Trebuie să-i dau și lui de mâncare, cu porția, cântărit și numărat carbohidrat cu carbohidrat.

Știu că nu-i place, dar nici mie nu-mi place când îmi încep diminețile cu mâinile tremurând și cu vederea în ceață, așa că eu sunt bună că-l tratez cu o cană de 175 g cu lapte, 175g cereale, neapărat integrale și o banană mică sau un pumn de fructe de sezon, cireșe, struguri, stafide, asigurându-mi cele 212 calorii de care am nevoie pentru a-i face și a câștiga prima rundă de confruntări dintr-o zi.

Însă până la câștigarea războiului este cale lungă, trebuind cântărit tot ce-i de mâncat, încercând să mă încadrez în cei 140 de carbohidrați cât am voie toată ziua, dând totodată organismului tot ce are nevoie pentru a merge în regim normal, alergând, renunțând.  Dar asta este, à la guerre comme à la guerre și în vie ca în vie, folosim toate mijloacele să-l învingem pe domnul diabet.

Avantaj eu că mă informez. Azi de exemplu îi citesc și-i arăt poze de pe Complet Life. Sigur mă va părăsi o vreme când va vedea că am aflat tot ce se poate afla despre el de la specialiștii profesioniști, când va afla că are un calculator de carbohidrați și unul IMC, ba chiar și o piramidă de pe vârful căreia trebuie să ajung zi de zi ca să-i dau cu tifla și să moară de necaz.

piramida_alimentara_5411

Acum gluma este glumă, dar să știți că lupta cu diabetul nu-i deloc ușoară. Iți trebuie voință, stil de viață și de alimentație sănătos, multă mișcare și mai ales conștientizare că nefăcând toate astea, el te va învinge, rupând din tine zi de zi câte un pic, până nu mai rămâne nimic.

Complete-Life-680x150px-600x132

sursa poza- www.umfiasi.ro și completlife.ro

11 thoughts on “Prietenul meu diabetul

  1. Îţi doresc multă, foarte multă putere şi optimism. Şi îţi doresc să nu te laşi niciodată doborâtă, chiar dacă uneori mai cazi, să ai puterea să te ridici, cu zâmbetul pe buze, şi să continui să mergi mai departe. :)

    • Am putere, iar când n-oi avea îmi iau de la voi. Nu mă las doborâtă, și de-oi cădea, tot voi îmi veți da mâna ce mă va ridica. Mulțumesc!

  2. Doar tu puteai scrie astfel despre un inamic, nu prieten, căci rar oamenii sunt echilibrati şi puternici ca tine. Iţi doresc sănătate şi viaţă lungă fără griji. Urăsc diabetul şi complicatiile lui şi imi place să aud că poate fi tinut in frâu. Doamne ajută..

  3. Ei, am și eu căderile mele, sunt om, ce să fac. Numai că nu le știe nimeni, pentru că atunci… tac. Îmbrățișări calde și pupici …dulci!

  4. Exact cum zice Adriana: doar tu puteai scrie in asa nota optimista si jucausa despre un inamic tacut si perfid. Esti puternica si dai si altora exemplu prin ceea ce faci .

  5. Salut, tu scrii advertoriale? Daca scrii, am unul care se scrie rapid, fara documentare, minim 250 de cuvinte si un singur link. Daca esti interesat, contacteaza-ma. Banii pe loc, transfer bancar!

  6. Pingback: Castigatori campanie "Cum arata diminetile tale de blogger" - Blogal Initiative

Leave a Reply