MEDICINA POVESTITA pe înțelesul tuturor, manifest pentru sanatate

52079994_506169783246027_8466997565538172928_n

Între inima ta, draga de ea și inima mea

este o punte

construită din povești, lumină vie născută din lucruri mărunte.

Azi am terminat de citit și ultima carte scrisă de domnul doctor Vasi Rădulescu. Pe primele două, DRAGĂ INIMĂ și Culorile Uitării, le-am trăit cu uimire, cu mirare.

Am descoperit că noi, două inimi, nu ne cunoaștem dar ne știm atât de bine încât putem ușor dărâma zidurile între care viața ne zidește de voie, de nevoie, inventând povești, retrăind pe cele frumoase din trecut, luându-ne puterea din lucruri mărunte, învățând din neputințe, din greșeli.

Domnul doctor scrie pentru el, pentru mine, pentru tine, pentru toată lumea asta mare.  Avem totdeauna nevoie de un far pentru a ne lumina zborul dintre două întunericuri… cel de dinainte de naștere, cel de după sfârșit. Acest far este domnul doctor Vasi Rădulescu.

Citiți cărțile! Veți descoperi lucruri mărunte care pot simplifica atât de mult complicațiile vieții, rătăcirile de moment, temerile și nesiguranța în alegerea unui anumit drum.

Veți mai descoperi că un medic este în primul rând om, cu nevoi, cu dureri și bucurii, cu sensibilitate, cu depresii si tristeți. Dacă unii nu pot empatiza întotdeauna, nu-i puneți la zid, nu aruncați cu pietre! Nu e vina lor că trăiesc și mor într-un  sistem  care nu le dă șansa să fie ei cu adevărat.

     “Vreau să rămân în locul imprecis delimitat, din care pot să le spun cu o oarecare autoritate tuturor să-și trăiască viața cât mai bine . cu grijă, iubire, recunoștință, moderație, uimire, apropiere, lupte, curaj. Atât cât e ea.” Dr. Vasi Radulescu – DRAGĂ INIMĂ.

Nu am studii de specialitate dar știu multe dintre cele găsite în MEDICINA POVESTITĂ pe înțelesul tuturor. Le știu pentru că, din nefericire, se pare că m-am născut sub zodia RAC-ului, deși sunt o geamănă tipică, curioasă și visătoare. Am zis Rac pentru că așa spuneau bătrânii… cancerului. Tată, soră, frate, soț. Cancer otolaringian, sigmoidian, gliom, carcinom pulmonar.

A trebuit să stau lângă fiecare, învățând din mers, căutând surse autorizate, genuine, cum spune domnul doctor. Am luptat alături de ei, ascultând medici, nu vraci, necrezând în leacuri minune, paleative universale cu efect facil, prafuri, ciuperci, pipi de crocodil.

Nu mi-a fost ușor, nu-mi este nici acum, când trebuie să mă bat cu domnul Alzheimer, care tot îi fură mamei cuvintele, amintirile, prezentul tot.  Nu prea știam care sunt Culorile uitării, dar domnul doctor m-a învățat rând cu rând,  pagină cu pagină. Cel mai mult mi-a plăcut că știe să stăpânească timpul, iubind. Din iubire pentru oameni s-au născut aceste cărți care nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui.

Știam multe, dar nu îndeajuns. Acum știu și mai multe și mă mir de câte nu am știut. M-a ajutat domnul doctor pe care-l găsiți în aceste cărți si aici.

      “Când iubești și trăiești cu uimire, devii un veritabil culegător de povești. La final o să merite. Să nu strângi ani, să strângi povești. Să nu strângi timp, să strângi trăire.”- Dr. Vasi Rădulescu  

 

3 thoughts on “MEDICINA POVESTITA pe înțelesul tuturor, manifest pentru sanatate

  1. Multumesc pentru recomandarile facute. Astfel de scrieri pot insemna la un moment dat o turnura fantastica in viata noastra.

    Poate gasesti cartile lui Anthony William. In special ‘Medium medical’. Abordarea despre alzheimer mi s-a parut uluitoare.
    Numai ganduri bune de la mine!

Leave a Reply