Liber prin curtea Europei

 

primepag_260M-am uitat multă vreme peste gardul Uniunii Europene. Cu admirație, cu invidie, cu interes, cu teamă. Ce frumos mi se părea totul! Un vis și-o poezie era în curtea acestor oameni bogați.

Mi se părea onorant ca țara mea să fie primită în curtea lor. O uram pe baroneasa aia rea, Emma Nicholson care spunea prin 2003 că aderarea României este imposibilă atât timp cât este corupția în floare, cât nu este presa liberă, cât, cât…

M-am temut că iar rămânem de căruță, deși pe undeva știam că le suntem necesari prin poziția noastră geo-strategică… așa că m-am bucurat când la 1 ianuarie 2007 mama U.E. și-a deschis porțile pentru noi.

Eu, proaspăt cetățean european, am și trecut la studiat regulamentul de ordine interioară să văd ce drepturi și ce obligații am.

În Tratatul de la Maastricht este trecut că  stimabilul  cetăţean european are dreptul la libera circulație şi rezidenţă în oricare din statele membre UE, dreptul de a alege și de a fi reprezentat în Parlamentul European, dreptul la protecție diplomatică într-un start terţ, în cazul în care statul din care provine acesta nu are o reprezentanță consulară, drept de petiţie la Parlamentul European și dreptul de a se adresa Ombudsman-ului.

Recunosc, m-am uitat mai mult la drepturi, obligațiile lăsându-le pe seama aleșilor noștri, că așa suntem noi, ne place să scoatem castanele din foc cu mâna altora.

Despre ce au făcut ai noștri, scriu altădată, menționez doar că dacă eu aș fi Uniunea Europeană, i-aș da afară din curte… cu tot cu țară.

Revenim la drepturi, menționând unul care m-a încântat pe mine – dreptul la liberă circulație. Ei acum, voi repeta truismul ăla cu „ Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”

De unde atâta circulație, că mai este un spațiu în  U.E.,  care se cheamă Schengen, după numele unei mici localități luxemburgheze unde s-a semnat acordul de liberă circulație.

Noi cetățenii europeni avem drepturi egale, numai că unii sunt mai egali decât alții și decât noi, prin urmare ne mai trece să circulăm, așa cum „vrea mușchii noștri”, hai hui prin ograda ălor bogați, până la aderarea

20140310172942
Dacă tot și-a propus Reprezentanţa Comisiei Europene să facă un concurs de idei, mă gândesc că poate s-o găsi vreun blogger,  jurnalist sau simplu cetățean european care să strige prin cuvinte despre denunțarea acestui acord părtinitor.

Mai știi, mâine poimâine voi vrea să emigrez și vreau să circul liberă dincolo de gard, așa că vorbiți cât mai multora despre concursul    REPORTER și BLOGGER EUROPEANși cine știe, poatevor câștiga premiul dar și dreptul românilor de a circula liber.

Reprezentanța Comisiei Europene își propune să-i încurajeze pe jurnaliști și bloggeri să se specializeze în analiza informațiilor care provin de la instituțiile europene și a subiectelor europene în general și, ca urmare, lansează concursul REPORTER și BLOGGER EUROPEAN.

Jurnaliștii și bloggerii sunt invitați să trimită, până pe 30 octombrie 2015, articole și materiale proprii, pe teme europene, publicate în perioada 1 ianuarie – 30 octombrie 2015, pentru a fi evaluate de un juriu. Nu sunt acceptate articole de știri, ci numai comentarii, analize, reportaje, interviuri, editoriale, articole de opinie și imagini ilustrative (infografice originale sau fotografii care au fost publicate însoțite de comentarii relevante). Fiecare concurent trebuie să trimită minimum trei materiale pentru a intra în competiție la una dintre cele 7 categorii ale concursului (vezi mai jos categoriile și criteriile de evaluare pentru fiecare în parte). Concurenții pot participa la o singură categorie (dintre primele 7).

Jurnaliștii și bloggeri pot participa, de asemenea, într-o categorie specială a concursului: „Social media admin”. Concurenții vor avea prilejul să-și aleagă o zi, între 15 septembrie și 10 noiembrie, în care să administreze conturile de facebook și twitter ale Reprezentanței Comisiei Europene. Condițiile de înscriere și criteriile de evaluare pentru această categorie sunt detaliate mai jos. Orice concurent care participă la una dintre primele 7 categorii poate participa și la categoria specială, având astfel ocazia să câștige două premii.

07092015_reporter_si_blogger_european_-_copy

Leave a Reply