JE NE SUIS PAS CHARLIE

lumanare-465x390

Nu vreau să fiu CHARLIE! Nu vreau să fie nimeni CHARLIE. Eu sunt un OM pe care-l doare sufletul când văd că alt OM este omorât cu sânge rece în numele unei idei, când văd că terorismul sacrifică suflete nevinovate pe altarele unui război sângeros și inuman.

Mă doare și mai tare când unii își dau cu părerea, de la distanță față de adevăr, părere ce este doar proiecția a ceea ce este în străfundul acelui suflet.

Nu poți găsi scuză omorului, nu poți aproba un gest în numele credinței, pentru că Dumnezeu, oricum s-ar chema, este în fiecare.Nu ai voie să-L omori pe Dumnezeu.

Cât despre libertăți, de orice natură, ar trebui să ne aducem aminte în fiecare minut că “libertatea mea se termină unde începe libertatea ta”.

Nu vreau să-mi dau cu părerea despre vinovați și vinovăție, dar totuși m-aș întreba de ce patronii de la Charlie Hebdo nu și-au apărat angajații, în momentul când au început să curgă amenințările la adresa lor și a publicațiilor.

Știu, caricaturile lor aduceau bani, dar au adus și dezastru. Mâine locurile lor, locuri ocupate până mai ieri de Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski) vor fi luate de alți caricaturiști care în numele libertății de exprimare își “vor săpa mormântul cu penița” scriind cu sânge:  FINI DE RIRE.

 

17 thoughts on “JE NE SUIS PAS CHARLIE

 1. ..mda, esti curajoasă! Eu evit să-mi scriu părerile pentru că ştiu că imi voi aduce antipatii multe, dar simt cum e şi un pic din tot ce a insemnat şi acel 11 septembrie aici, simt cum dintr-o dată postura de victimă nu mai e deloc pe placul celor ce parcă au aţâţat flacăra conflictului. Regret că oamenii ce puteau face multe pe lumea asta azi zac morti şi scanteile răzbunării sunt în aer. Vor veni vremuri grele, simt asta. Te felicit pentru curaj. Eu nu am.

 2. Imi asum ceea ce spun și ceea ce gândesc…că doar este libertatea exprimării. Să sperăm că nu va fi mai greu de atât.Dumnezeu este mai puternic decât interesul unora.

 3. Nimic nu justifică un act criminal. Dar simpla incriminare a oricărui act criminal nu rezolvă în niciun fel problemele societăţii. E nevoie de mul mai mult…

  • Mă refer la incercarea de a înţelege ce resorturi declanşează aceste manifestări… (o completare ca să nu se înţeleagă greşit mesajul meu).

   • Am scris mai jos, într-un comentariu, despre niște substraturi, despre niște tare ale societății de azi, mult mai adânci și mai complexe, decât datul emoțional cu părerea.

 4. Ai dreptate, Maria! Nu suntem Charlie atata vreme cat nu respectam libertatea oricarui om la propriile convingeri de viata, religioase sau politice. Crima nu poate fi iertata, oricare ar fi motivul invocat. Viata unui om este sfanta. La fel si credinta sa. Oricare ar fi ea. Toleranta inseamna cunoastere, inseamna acceptare, inseamna respect.

 5. Sincer, nu cred că o religie, oricare ar fi ea, poate justifica în ziua de azi aşa ceva! Aş vrea din tot sufletul să cred că oamenii sunt buni. Dar nu pot, când tocmai s-au anunţat noi atentate, nu numai în Franţa.

 6. Sunt milioane de oameni si copii in lume care mor de foame, iar oamenii care ar putea face ceva, nu o fac. Asta nu se numeste tot crima? Nu inteleg de ce se face atat de mult caz despre intamplarea asta in particular cand se petrec lucruri la fel de grave in fiecare zi.

  • Da, Bianca. Ai și tu mare dreptate.M-am gândit la tine, la ce -ai scris tu aici, acum doua , trei zile când am citit că în Petroșani au murit 6 copii și un adult …împușcați de sărăcie și de indiferență. Nu s-a declarat nimeni …sunt copil din Petroșani. Uite, voi fi eu prima.

 7. Nicio religie nu justifica crima. Totusi nu putem lua in ras credinta. In viata trebuie sa existe limite. Trebuie sa respectam omul, respectandu-i alegerile. Libertatea ta de exprimare se sfarseste acolo unde incepe libertatea mea de a alege cum sa-mi traiesc viata.

  • Nimic nu justifică crima, Roxana!Nici chiar crima. Despre respect, toleranță, acceptare se vor mai scrie multe, dar de la nivel declarativ până la cel faptic se vor uza miliarde de taste( nu mai putem spune că vor curge fluvii de cerneală, nu se mai poartă).

Leave a Reply