„Inegalabila Românie” este un proiect demarat de Bucovina și Eco-Rom Ambalaje, proiect ce are ca scop, citez “ Să atragă atenția asupra frumuseții locurilor și oamenilor din țara noastră.” Există și continuarea citatului , dar eu m-am oprit aici. Să atragă atenția asupra locurilor pentru mine este un deziderat pe care-l voi pune pe locul doi, pentru că din punctul meu de vedere, oricum Țara mea este inegalabilă. Am colindat-o în lung și lat, la pas, cu trenul, cu mașina, cu barca, neîncetând de fiecare dată să mă uimesc de câtă frumusețe a putut risipi Dumnezeu în România.
2-sau vară
3-De la intrarea Dunării în țară
5-în drum spre Delta minunată
6-ca în final se revarsă-n marea înspumată.
7-Din Neamț la mânăstirile din Bucovina de vis
acea Bucovină cu apa ei pură, deținătoarea distincției Mărul de Aur – Pomme d’ Or pentru lăcașurile sale devenite celebre prin albastru de Voroneț, verdele-roșu al Suceviței, galbenul Moldoviței, verdele Arborelui, Roșu Humorului, despre care dr. Andre Lwoff, laureat al Premiului Nobel spunea că: “…acolo natura întreține anume peisajul pentru a asigura un cadru corespunzător înfăptuirii omului. În pridvorul fiecărui lăcaș din arhipelagul mânăstiresc, în Țara de sus, cunoști și trăiești împlinirea sentimentului liniștii…”.
8- în drum spre Săpânța, unde neființa se tratează cu râs
9–și din nou pe cărări de munte, pe sub brazii umbroși
10-spre lacuri albastre dintre munți maiestuoși
11-Pe creste și văi, prin peisaj de poveste
12 -trecând prin chei săpate în piatră unde Împăratul Verde încă domnește
Aici, acolo, peste tot România mea e tărâm de poveste.
Cele de mai sus sunt doar câteva dintre motivele să spun că da, România este inegalabilă, dar ca totdeauna există și un dar, noi oamenii, trăitori pe aceste plaiuri nu suntem inegalabili, atât timp cât urme ale trecerii noastre sunt peste tot în natură.
Mormane de gunoaie rămân în locurile de campare sau de picnic, alte mormane pe marginea șoselelor, aruncate din goana mașinii. Pe malurile lacurilor, pe poteci de munte, până în cele mai înalte poiene, la margini de orașe, pe malul apelor și în ape, tone de gunoaie stau dovezi ale indiferenței și nepăsării, a lipsei de educație și responsabilitate față de ce am primit gratis de la natură. Pentru asta plătim și noi, și vor plăti și cei ce vor veni în urma noastră.
Pentru toate gunoaiele răspândite printre cioturile de păduri tăiate iresponsabil, natura se răzbună de câte ori are ocazia, ducând case la vale, prăvălind de pe munți puhoaie de apă pline de gunoaie ce astupă rigole și canalizări, sau avalanșe distrugătoare, lăsând loc sterp acolo unde a fost verde odată sau subțiind stratul de ozon, și așa destul de rarefiat.
Tocmai de aceea este de apreciat inițiativa luată de Rio Bucovina, sprijinită de Eco- Rom Ambalaje, Inegalabila Românie, a cărui misiune este de a conștientiza locuitorii țării noastre de necesitatea protejării mediului înconjurător, de colectarea separată a deșeurilor și reciclarea acestora.
Este un program frumos și sănătos la care eu aș adăuga și necesitatea instituirii de reglementări aspre împotriva celor ce aruncă gunoi oriunde, de exemplu, nu amenzi, ci o tonă de gunoi strânsă și selectată, pentru ziua de muncă în folosul comunității.
„Cu toții recunoaștem și apreciem bogăția naturală pe care ne-o oferă țara noastră. Stă însă în puterea fiecăruia dintre noi să conștientizăm care ne sunt responsabilitățile față de natură și, mai departe, să contribuim la păstrarea unui mediu curat și sănătos. Eco-Rom Ambalaje sprijină inițiativa Rio Bucovina de implicare activă în viața comunității și de promovare a unui comportament responsabil. Suntem încrezători că printr-un efort comun și susținut, România va rămâne o țară de o frumusețe inegalabilă”, spunea Marius Brinzea, Director Marketing Eco-Rom Ambalaje.
Pentru că ader la idee, pentru că îmi pasă de minunile toate pe care le-am văzut în țara mea, pentru că vreau ca și copiii nepoților mei să se bucure de natural și de frumos, m-am alăturat comunității de pe FaceBook, Inegalabila Românie, alegându-mi Cheile Bicazului ca arie proprie de protejat, bineînțeles după Galați, un oraș frumos, în care vreau să trăiesc înconjurată de un mediu sănătos.
Intrați și voi în comunitatea de pe de Facebook Inegalabila Românie, înscrieți fotografii cu peisaje din România pe care le considerți inegalabile, primind astfel titlul simbolic de „ocrotitori” ai respectivelor zone, toate imaginile fiind apoi centralizate cu aplicația Google Earth pentru a se obține o hartă a celor mai frumoase locuri din INEGALABILA ROMÂNIE.
Cel mai important însă este să fim noi exemplu personal în locurile în care trăim și oriunde ajungem și să îndemnăm și pe alții să facă din protejarea mediului, prin colectarea selectivă un obicei sănătos.
Felicitări Rio Bucovina!Succes Eco-Rom Ambalaje! Bravo vouă, românilor, cărora vă pasă!
Sursă foto- Toate pozele îmi aparțin, în afară de ultima luată de www. colecteazăselectiv.ro
1- 2-Munții Bucegi
3- Porțile de fier
4-Pânzarul Moldovenesc de pe faleza Galațiului
5-Delta Dunării, lângă Lacul Nebunu
6-Marea Neagră
7- Bijuterie din arhipelagul mânăstiresc
8- Cimitirul vesel de la Săpânța
9- Brazii Bucegilor
10- Lacul Ursu -Sovata- Mureș
11-Valea Arieșului
12- Cheile Bicazului, poarta de trecere din Ardeal înspre Moldova
13 – Dunărea la Galați, plină de gunoaie
poza cu mânăstirile Bucovinei este scanata de pe un album personal cumpărat de la Putna
Frumoase fotografii ai in arhiva personala. N-ar fi rau sa mai scanezi si sa mai postezi imagini ale tarii noastre inegalabile! Super articolul, felicitari!
Mulțumesc!O voi face.