Drum spre lumină

header-site-tur-ciclist1

De când mă știu, cartea mi-a fost tovarăș pe drumul vieții sau, găsind în ea aripă pentru zborul spre vis sau covorul fermecat ce mă va fi purtat spre alte lumi.

Câte cărți, atâtea lumi, câte povești, tot atâtea vise care mă transformau pentru o vreme în cea mai fericită prințesă, uitând de lipsuri , de foame, de întuneric. Cărțile copilăriei mi-au fost tot ce este necesar pentru a –mi hrăni sufletul dornic de frumos, de miracole, dornic mai ales de a înțelege și de a ști.

Rând pe rând am fost Ileana Cosânzeana, Cenușăreasa, Frumoasa din pădurea adormită, Albă ca zăpada, eroinele mele preferate din Povești Nemuritoare, așteptând un Făt Frumos de la care nu-mi doream decât…alte și alte cărți.

Am descoperit apoi Legendele Olimpului. Le-am citit pe nerăsuflate, învățând pe de rost toți zeii și semizeii, și iar am fost pe rând Hera sau Afrodita simțindu-mă stăpâna lumii sau frumoasa pământului, devenind ades pământeanca ce-a plâns de mila lui Prometeu, visând mereu că-l eliberez pentru a avea și noi în casă lumină și căldură, eu însumi devenind el, pentru a – duce, la rândul meu, mai departe, celor dornici, lumina adusă de citit și căldura dată de suflet.

Era o întreagă Odisee, o Iliadă completă drumul ce-l făceam spre Țara Minunilor, acea țară fermecată închisă între coperțile cărților, pe care o descopeream alta, mereu o alta, citind cărți de călătorie, bucurându-mă totdeauna că binele iese mereu triumfător, indiferent cum se numește, descoperind lumi reale, călătorind în altele ireale dar posibile.

Nu aveam cărți acasă, le împrumutam pe toate de la biblioteci sau de la cunoștințe, de la care nu plecam fără să am vreo una sub braț. La rândul meu consideram și consider și acum că darul cel mai de preț pe care-l pot face cuiva nu poate fi altul decât o carte, însoțit de un zâmbet și-o floare. Carte și natură. Tot ce trebuie pentru a te dezvolta frumos fizic și sufletește.

Am rămas și peste ani prietena cărților, am promovat și continui să promovez cititul, numai că din păcate în aceasta era a boom-lui tehnologic, ea, cartea, a devenit o Cenușăreasă, fiind înlocuită de măria sa calculatorul sau doar cu cartea simplei vieți, acolo unde nu sunt nici cărți și nici tehnologia înlocuitoare.

De la ultima acțiune la care am participat de dragul cititului, numesc aici proiectul Semn Spre Carte inițiată de Sonia Spătariu, am realizat că sunt foarte mulți copii care doresc să aibă cărți sau măcar un loc unde să poată citi, dar nu au această posibilitate datorită condițiilor în care trăiesc.

Vreau să le spun acestor copii și altora neștiuți că cineva s-a gândit la ei și le va face visul posibil. Este vorba despre Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României care va pedala 1000 de kilometric în beneficiul proiectelor inițiate de Asociația Curtea Veche pentru promovarea lecturii la nivel național, alături de campionul național la ciclism Alex Ciocan și importanți oameni de afaceri.

Circuitul “Cărțile copilăriei pe bicicletă” va începe în data de 23 Aprilie în Sighetu Marmației și se va încheia pe data de 3 mai în Constanța, traversând 13 județe. Toți cei ce vor să participe se pot alătura gratis cu bicicleta de la intrare în orașul lor până la ieșire, conform programului de pe afiș sau publicat pe site-ul Asociația Curtea Veche sau pe pagina lor de Facebook.

11164699_552819841527560_8471807027868792036_n

Cei care nu sunt bicicliști dar sunt pasionați de sportul cititului și sunt adepții mișcării în aer liber, pot fi alături de inimoșii organizatori, făcând donații online, accesând profilurile de fundraising ale bicicliștilor, banii strânși fiind folosiți pentru donații de carte și crearea de cluburi de carte în comunități din zonele defavorizate.

Am văzut aseară pe un post t.v., un interviu dat de Alteța sa Regală Principele Nicolae al României și am rămas impresionată de entuziasmul cu care Alteța sa vorbea despre carte, despre mișcare, despre frumusețea României.

Sunt convinsă că va fi o acțiune reușită care va aduce multă bucurie… bucuria de a ține o carte în mână, bucuria de a te mișca în aer liber, bucuria de a dărui dar mai ales bucuria lucrului bine făcut.

Mă voi bucura și eu pentru toți și pentru toate, dar mai ales voi avea bucuria să văd că Prometeu nu s-a jertfit în zadar … lumina va fi dusă mai departe cu ajutorul unui Principe dintr-o frumoasă poveste…Povestea Cărțile Copilăriei pe bicicletă.

cropped-Antet-cifru-regal-si-logo-CVP-2

2 thoughts on “Drum spre lumină

  1. “Carte dulce carte”. Prin carte ne redescoperim amintiri, prin carte ne învăţăm să trăim frumos, cartea este ghidul omului spre viitor.
    O bicicletă găsim, aer curat încă mai este în Românica, hai la drum!

Leave a Reply