Dorința de lumină


Blogul lui   a împlinit șase luni. De regulă, la ceas aniversar, îți aduni prietenii, faci un chef pe cinste, aprinzi lumânărele, îți pui o dorință în gând și sufli cu putere spre îndeplinirea ei, grăbindu-te săți desfaci cadourile. Traian Uries  a fost atipic, reușind să dea peste cap orice așteptare. Nu a dat de băut, a dat de gândit, nu și-a pus dorința în gând, ci a spus-o tare, chiar a strigat-o pentru a fi auzită în toată bloggosfera, nu a suflat în lumină, ci a aprins-o cu o scânteie luată din sufletul lui arzător și bun, iar la final nu a așteptat daruri ci a dăruit el însuși.   
     Dorința lui m-a tulburat profund, fiind dovada vie a faptului că în această lume plină de egoism și materialism, omenia încă există, că exista bunătate, generozitate, iubire pentru aproapele tău,  că poți dărui fără să aștepți nimic decât un zambet.. Dorința lui este să poată ajuta niște oameni să vadă lumina, să simta lumina, să se bucure de ea, cunoscându-i binefacerea. 
     Omul acesta, Urieș, vroia  Lumina pentru Ursici. Nimic pentru el. Urieșul ne cerea să ne alăturam campaniei demarate de Asociația Free Miorița, preluată deCristian Manafu. ca și de alți inimoși bloggeri, cărora le cer scuze că nu-i numesc aici.
     Despre Ursici și oamenii lui auzisem mai demult, din revista Formula As.
Un reportaj senzațional, la sfârșitul căruia m-am despărțit cu părere de rău  de noile mele rude, cei 100 de oameni, urmașii lui  Zamolxe, ce trăiau ca în vremuri ancestrale aprope de natură și  foarte aproape de Dumnezeu.
     În 2008, când am citit articolul, am oftat cu regret pentru niște suflete uitate de lume și de stat, condamnați să moară fără a ști ce înseamnă  apa caldă sau  la ce folosește un bec. Despre televizor, radio, nu-mi părea rău ca nu știu, ba chiar îmi păarea bine că nu avea cine să le întineze sufletul lor atât de curat. Acum,  cand i-am reîntâlnit, ajutată de Uries, le- am zâmbit cu speranță și bucurie știind că satul acela nu va muri, oamenii aceea vor putea să meargă mai departe  luându-și  puterea din lumina dăruită de noi.
     Am  citit cândva o lege a lui Zamolxe, legea numarul doi, cărei îi dau acum alt sens, alt  înțeles:“Precum fulgerul aduce lumina, si din lumina tunetul si focul ce se revarsa, asa este si gandul omului, el trece in vorba omului si apoi in fapta sa. Deci, ia aminte la asta, caci pana la focul ce arde trebuie sa fie o lumina si un tunet. Lumina omului este gandul sau si aceasta este averea sa cea mai de pret. Lumina prinde putere prin cuvant, iar vointa omului aprinde focul prin care se faptuiesc toate cele ce sunt in jurul sau.”
Da, lumina va prinde putere prin cuvant si prin vointa noastra, a tuturor.
     Daca vreți să ajutați și voi , o puteți face afișând un banner http://www.freemiorita.ro/vino-alaturi-de-noi/
      Cumpărând materiale promoționale de aici- http://www.freemiorita.ro/vino-alaturi-de-noi/
sau donând un bănuț în  
       Contul Asociatiei Free Miorita: IBAN RO42CECEB10130RON3147479 deschis la CEC Bank Agentia 1 Mai Bucuresti. Cod de Inregistrare Fiscala 29953226.

       La mulți ani, Urieșule!Chiar că ești urieș și chiar va trebui să dai de băut… în ziua când ți se va îdeplini dorința. O vom face lată pe vârf de munte, în curtea unui ursican , în nocturnă, luminând noaptea cu zâmbetul nostru, al gazdelor și al becurilor aprinse la cât mai multe case.
        Articolul inimoșilor de la Free Miorita se cheama:”La Ursici lumina vine de la Bucuresti”.
Nu, lumina nu vine numai de la București!Lumina vine de oriunde, de peste tot , din inima și sufletul unor oameni ce mai cred încă în bunătate, generozitate și-n iubirea  pentru aproapele sau.


Fotografie preluată din revista Formula AS.
Citat preluat din File de Lumina-Legile lui Zamolxe

3 thoughts on “Dorința de lumină

  1. Multumesc Athos, multumesc Maria, pentru urari si pentru faptul ca vreti si voi sa luminam in noapte ulitele satului Ursici. Promit sa dau o palinca si o slana dinaia buna de prin ardeal, langa ele mai punem o ceapa rosie, o paine calda, trei rosii, o branza proaspata, vin rosu de moldova si masa-i gata.

    Atentie, prezenta-i obligatorie!
    Sa facem lumina!

Leave a Reply