Dimineți cu aromă de copilărie


    

     Mămaie este centrul universului meu. Cum se deplasează puţin cum simt că-mi pierd din echilibru. Acum se deplasează mai mult că-i mămaie de oraş, nu mai stă la ţară, acolo unde toată ziua era cu ochiul pe mine să dorm, să mănânc, să nu mă îmbolnăvesc, fără să fie nevoită să plece prea departe de casă, când avea nevoie de ceva.   

    Cum stârmoceam puţin, cum mă trecea pe ceai de măceşe. Mă deranjam la burtică, mă trecea la ceai din frunze de salcâm şi morcov cât cuprindea. Cum începeam să mă vait, cum dispărea iute în fundul grădinii de unde se întorcea repede cu leacul minune, spunându-mi: ”Am fost până colea, la farmacie”.
     
     Cât despre mâncare, ce să mai zic! Pleca ea ca acum cu sacoşa si portofelul?!! Păi ce, avea mămaie supermarketuri, buticuri sau chioşculete întinse de-a lungul uliţei?! Da’ de unde! Avea şi ea un magazin sătesc, şi ăla la vreo trei kilometri depărtare, de ajungea la el numai în zile de sărbătoare, pentru câteva cutii de chibrituri şi niscaiva sare. Era sărbătoarea şi mai mare când ne cumpăra vreo cinci bomboane înfăşurate în hârtie maro.
    
      În rest mămaie ne hrănea natural, cu ce avea în gospodăria ei. Fructe, legume, lapte, ouă… carne mai răruţ sau în zi de sărbătoare, în post dispărând cu desăvârșire. Şi uite aşa am crescut mare, fără să ştiu de injecţii, de boli, de alergii.
     
      Ba mi-a educat şi gustul astfel încât acum, mare, nu concep zile fără fructe, fără legume, fără consistența micului dejun de dimineață din care nu lipsește pâinea neagră sau de secară, untul ;i mierea de albine, laptele si brânza proaspătă, câteva feliuțe de jambon rumenite așezate  peste  galbenul unui ou ochi, ornate  artistic cu sferturi de roșii și castraveți verzi. Un pahar de suc natural, nu prea știu eu cât este de natural, dar așa scrie pe etichetă, încheie ritualul dătător de energie până la masa de prânz.  
     Îmi este destul de greu să găsesc  produse naturale, ecologice, şi îmi mai este şi mai greu  s-o educ în același spirit pe mofturoasa mea mică ce nici nu vrea să se uite la fructe, iar de legume ce să mai zic, rămân totdeauna în farfurie. Rezultatul! Imunitate scăzută, globule roşii mai puţine, oboseală. Când mi-a spus medicul ce trebuie să mănânce, ştiind ce copil aveam, mi-am zis că nu se va mai face bine în veci.        
    Trebuia să mănânce exact ce nu-i plăcea ei, vitamine naturale luate din fructe şi  legume. Parcă aud şi acum vocea medicului cum le înşira…vitamina A pentru imunitate care se găseşte în ardei gras, morcov, spanac, sparanghel, roşii, vitaminele B2 şi B6
necesare formării de globule roşii se găsesc în…ardei, spanac, mazăre, morcov, roşii, vitamina B9 necesară producerii de celule roşii în sânge şi protejarea sistemului nervos se găseşte în…aţi ghicit deja – ardei, morcov, spanac, mazăre, ceapă, roşii, banane.
  
     Am ieşit de la medic rotindu-mi-se în cap numai…ardei, morcov, spanac…spanac, morcov, ardei. Nu aveam habar cum urma să o conving  pe a mică să le accepte, fără să apelez la pastile și alte siropuri de sinteză. Noroc de-o vecină  vorbăreaţă  care a venit cu ideea să i le rad şi apoi să le presez până iese zeama din ele, să o păcălesc că-i suculeţ bunuţ, de-ăla de care mă vede că tot cumpăr când mergem la vreun supermarket.
     
     Am luat sfatul vecinei de bun şi am trecut la ras. Am dat la răzătoare juma de zi ca să adun o cănuţă din zeama cea miraculoasă. Măcar bine că cea mică a băut-o cu plăcere, cerându-mi chiar să-i mai fac.
    
       Spre seară bucătăria mea arăta ca în reclama pentru nu ştiu care detergent de spălat, un morman de vase râdea de mine în timp ce eu suflam peste  băşicile din palmă, a mică ţipa că mai vrea, eu vroiam doar să mă duc în lume, să nu mai văd în faţa ochilor morcov, ardei, roşii, spanac, zeamă, coji, seminţe.
      Nu m-am dus…că a venit mămaie  ce şi-a pus mâinile în cap văzând ce-i acolo, dar mai ales alunecând pe-o coajă de banană.
     
       A început să facă şmotru bodogănind:  “ Eu am crescut patru copchii şi tu nu ştii să creşti unul, că voi aţi mâncat ce v-am dat şi aţi fost graşi, frumoşi şi sănătoşi, că nu eşti în stare să-ţi iei şi tu o bâzdâganie d-aia deşteaptă cum are Luxiţa, un de-ăla care rade și stoarce tot, dacă tot vrei să-i faci mofturile celei mici”.
       
       Am şi sunat-o pe verişoară-mea  să-mi spună ce-a văzut mămaie că are ea şi eu nu. Am crezut că are vreun nou bărbat care-i rade câte una sau mai multe și-o stoarce de bani. Luxiţa a început să râdă, apoi calm m-a trimis să mă destresez la cumpărături on-line.Un click şi gata, eram printre rafturile pline de tot ce trebuie întro casă.
    Magazin de magazin, aici cu produse de toate felurile, aşa cum şade bine unui market ce se respectă,cu transport gratuit, cu certificate de garanţie, cu reduceri şi bonusuri..
    Am intrat pe rubrica de electrocasnice, la storcătoare de fructe http://www.marketonline.ro/electrocasnice/storcatoare/  unde am găsit o gamă divesificată de produse.
    Dintre toate  am ales un storcător  presare la rece Hurom  http://www.marketonline.ro/electrocasnice/storcatoare/hurom/din noua generaţie, care era exact ceea ce aveam eu nevoie cu numai 150 de waţi şi 70 de rotaţii pe minut.
    Înainte de a lansa comanda, am chemat-o pe mămaie să mergem la cumpărături. Imediat a venit, cu sacoşa întro mână şi portofelul în alta, întrebându-mă din uşă dacă-i mare distanţa până la magazine. I-am explicat că este aproape…la un click distanţă.După fața ce a facut-o, mi-am dat seama ca nu a prea înțeles, așa că a trebuit să-i explic cum vine treaba cu on-line-ul ăsta. Nu ştiu cât a înţeles, că a plecat cam repede după ce a văzut poza şi s-a convins ea că storcătorul meu va fi exact ca al Luxiţei.
    A plecat înapoi în bucătărie, bombănind ceva ce începea cu ”D’apăi pe vremea mea nu se mai îmbolnăveau copiii de enemie ca să ne trebuiască d’astea” . Am zâmbit de “enemia” ei şi i-am răspuns în gând:  “ Da, mămaie, pe vremea matale nu erau de astea, dar nici noi nu eram bombardaţi cu atâtea chimicale şi cu atâtea alte alea ”…
     Acum aștept cu nerăbdare să primesc storcătorul, împușc doi iepuri de-o dată, sucuri diverse pentru cea mică și sucul meu natural, cu certitudine de data asta, pentru startul întro zi excelentă.                           
Postare pentru SuperBlog 2013 la  tema nr 2-Viața sănătoasă la tine acasă 
Surse poze-internet

8 thoughts on “Dimineți cu aromă de copilărie

 1. De-un suc de fructe, delicios,
  Citind ce-ai scris, deja mi-e dor,
  Articolul e-aşa frumos
  Că-s pofticios,
  Sunt şi eu om
  Aşa că-mi cumpăr storcător…
  Cum se numeşte?…da, Hurom…

  • Ia-mă pe mine
   știu să storc cel mai bine
   am învătat și o fac ușor
   De când spăl și n-am storcator.:)
   [spun și eu așa, de ochii lumii, să nu creadă altceva]

 2. Sa sti ca romanii au brevetat cea mai buna masina de spalat: este disponibila oricand, nu consuma curent electric, face bule cate vrei, stoarce corespunzator, de dezbraca de hainele murdare, te imbraca cu cele curate, calca hainele, le apreteaza, le pune pa caprarii in dulap si cere doar o portie zilnica de dragoste… Ghici cum se numeste… :)

Leave a Reply