Delta Dunării, regina eco-destinațiilor din Europa

DSCF2102

Delta Dunarii Arhiva personala

Pentru mine Delta înseamnă libertate. Înseamnă înalt și adânc, zbor și plutire, joc de raze răsfrânte în ape, lujeri de verde legănându-se în adierea vântului ce înfioară oglinzi de cristal.

DSCF2112

Delta Dunării arhiva personala

Înseamnă acel drum de ape ce-și reazemă risipirea de maluri tăcute, acolo unde sălciile își spun povești cu știme înclinându-se sfios, delicat și verde în fața nuferilor ce-și poartă puritatea smeriți între două dimensiuni, apă și cer.

DSCF1238

Delta Dunării Arhiva personala

Pentru mine Delta este loc de sfârșit și loc de început. Liman pentru ape zbuciumate ce-și vor fi săpat prin stufăriș drum spre lacuri tăcute, liman pentru păsări terminându-și zborul pe plauri  plini de mistere: pescăruși, lișițe, berze, stârci, rațe sălbatice ce-au obosit săgetând albastrul, odihnindu-și aripa obosită sau scufundându-se în adâncul tainic din împărăția tăcerii, de unde bancuri de caras, roșioară, mreană, clean își încep zbaterea argintie în plasele pescarilor ce-și leagănă visele, amintirile, dorurile, în bărci de lemn ce se strecoară tăcute și ele pe drumurile presărate doar cu pulbere de stele.

DSCF1236

Delta Dunării Arhiva personala

Este locul de început pentru drumul spre nemărginire, locul unde natura domnește ca în vremuri de geneză, amintind de un timp în care pasăre și pește, apă și pământ, natură și om au trăit în simbioză perfectă, locul în care odată ajuns, mai întâi trebuie să te-nchini pentru că ești atât de aproape de dumnezeire, apoi să respiri adânc, adânc, libertatea de a fi și binecuvântarea de a avea raiul atât de aproape.

DSCF2100

Delta Dunării Arhiva personala

Ar fi trebuit să enumăr trei motive pentru care cred eu că Delta noastră este unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Am enumerat mai multe, neștiind la care să mă opresc. Poate citind sau participând la acțiunea lui  Ivan Patzaichin de a promova Delta, pe care și-o dorește „regina eco-destinațiilor din Europa”, veți găsi printre zecile de motive și trei dintre motivele mele.

Între 29 şi 31 august Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează la Tulcea a patra ediţie a RowmaniaFest – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle. Mai multe despre festival găsiți aici

Leave a Reply