Cu apartamentul la control

 

logo_Avizez-ENERMED-IMPEX-SRLȚin în mână un certificat energetic, un act ce mi-a trebuit atât când am vândut casa în care am stat, cât și când am cumpărat-o pe cea de acum. Acest act a fost printre primele din cele cerute la perfectarea contractului de vânzare-cumpărare.

Recunosc că habar nu aveam că există așa ceva, nici nu prea înțelegeam la ce folosește, spunându-mi în sinea mea, că o fi și asta vreo nouă inginerie financiară de a mai aduce ceva bani la bugetul statului. Ei, bine, nu a fost chiar așa!

Certificatul energetic chiar este necesar, atât mie, cât și viitorului în care-mi vor trăi copii, nepoții, strănepoții, chiar întregul pământ.

Da, am spus bine viitorului, pentru că respectând ce scrie în certificat la rubrica „Recomandări pentru reducerea costurilor prin îmbunătățirea performanței energetice a apartamentului”, îmi fac bine mie, cât și mediului înconjurător, mai ales acum, când există criză în bugetul propriu, dar ce-i mai dureros există o criză a resurselor energetice, o criză a mediului dată de poluare și de … epuizarea resurselor naturale.

certificat-energetic-Bucuresti

Procedura de obținere unui certificat energetic este foarte simplă, atât timp cât există experți în certificare energetică, audit energetic și termografie în construcții, asemenea celor de la Compania Enermed Impex SRL Bucureşti, care îți vor spune pașii ce trebuie făcuți începând de la actele necesare până la încadrarea imobilului într- o clasă de energie, clasă ce începe de la G, clasa cu cel mai mare consum, 820 Kwh/m2/an, până la clasa A cu 125 kwh/m2/an.certificat-energetic1

Diferența dintre clase este dată de tipul construcției, de orientarea casei, de suprafața vitrată, de felul tâmplăriei, de tipul instalației de încălzire, de felul instalației de apă caldă pentru consum, de sursele de iluminat.

Certificatul energetic și Auditul energetic, termeni ce nu trebuie confundați, sunt asemenea unui control medical general, în care se face examinare vizuală, analize totale, ba chiar și un termografie , care să vadă dincolo de aparențe, după care se prescrie rețeta.

termografie-constructii

Depinde de noi dacă vrem să trăim, respectând indicațiile medicului, sau să ne chinuim, nerespectându-le. În cazul de față, când am spus termograf, m-am gândit la termografie în construcții, acea procedură care permite citirea radiațiilor electromagnetice în infraroșu, pentru a vedea pierderile de căldură și a pentru găsi soluții pentru rezolvarea acestora.

Cum vă spuneam, m-am mutat în casă nouă. O casă cu două camere, bucătărie, baie, hol, casă ce va fi biroul meu de femeie casnică, a cărei mare pasiune este scrisul. Așa că prima mea grijă a fost să-mi instalez calculatorul, undeva, lângă geam pentru a beneficia cât mai mult de lumina naturală și de a fi și mai aproape de calorifer pe timp de iarnă.

Am pus recomandările în față și am început să bifez ce am făcut și ce mai am de făcut pentru a-mi asigura confortul fizic, psihic și material în noua mea locuință- birou. Deci:

1. Instalare apometre – avem
2. Instalare repartitoare căldură – avem
3. Spălarea caloriferelor- le-am spălat la urgență, pentru că s-a anunțat schimbarea vremii și  efectuarea primelelor probe de presiune pe instalațiile de căldură. Mă și întreb, dacă cei dinainte s-au încălzit vreodată, la cât mâl am scos din ele. Dacă tot le-am dat jos, am pus și o folie de aluminiu între perete și calorifere, să le mărească puterea de radiație.
4. Înlocuirea centralei pe gaz, cu o centrală cu condensare, care consumă mai puțin gaz și încălzesc o suprafață mai mare, reducând risipa și crescând eficiența energetică. Mă va costa ceva bani, dar îi amortizez repede, economia fiind cam de 20% , și nici nu mai particip la poluarea aerului prin gaze nearse – urmează să o cumpăr.
5. Cumpărarea unui termostat de ambianță, care să-mi fixeze o temperatura medie de 19– 20 de grade, fiindcă orice grad în plus duce la o creștere a consumului de gaze naturale cu circa 8%-
6. Montarea becurilor economice – urmează, că trebuie mai întâi să-mi cumpăr aplice, în locul candelabrelor alea antice, moștenite de la bunica. Le vând la anticariat, iar cu banii primiți îmi cumpăr becuri economice Philps, care au lumină caldă și mai mă țin și vreo zece ani.
7. Cumpărarea unui televizor Smart. Nu mai folosesc trei patru prize pentru televizorul clasic, pentru computer, pentru DVD Player. Le am pe toate într-unul, că doar de aceea se cheamă… deștept – urmează
8. Folosirea unei veioze pentru citit, deconectarea aparatelor care funcționează în stand by, scoaterea din priză a încărcătoarelor de telefon și tabletă. La astea chiar am o problemă, uitându-le mereu în priză, așa că am pus afiș deasupra prizei…”Nu uita, să faci economie!”

Mai sunt multe de făcut, dar mă opresc doar la ce pot eu face, la ceea ce ține de mine. De partea exterioară se va ocupa primăria și asociația de locatari care au inclus blocul în Programul național privind creșterea performantei energetice a blocurilor de locuințe, program reglementat de OUG nr. 18/ 2009.

Am scris toate acestea, ca să arăt cum a putut să mă disciplineze un certificat energetic, dar mai ales faptul că în biroul meu… de acasă trăiește un om ce a înțeles necesitatea economiilor de orice fel. editor_1445270151_R93wHWHqe

…și ca să vedeți și ce fac eu în biroul meu aranjat după indicațiile specialiștilor, dar mai ales să vedeți că-mi pasă de mediu înconjurător, vă las și o poezie:

SOS NATURA

Sunt ape bolnave, sunt ape murdare,
Suspină pământul, văzduhul suspină,
Copaci tot mai rari sorb fumuri amare
Prin frunzele arse sub lumina puțină.

Sunt munții golași, păduri sunt tăiate,
Doar praf și acid se revarsă din ploi,
Curg râuri subțiri prin vaduri uscate,
Ducând înspre aval doar mâl și gunoi.

Sunt ape otrăvite, sunt orașe murdare,
Cortegii de corbi se rotesc înspre zare,
Pământul se mișcă sub grea nepăsare
Natura rănită ne strigă:Salvare! Salvare!

M.C.

Articol scris pentru SuperBlog 2015

 

12 thoughts on “Cu apartamentul la control

  1. Un articol bine documentat tehnic.
    Salvezi reclama cu poezia.Imi place!
    Felicitari !

  2. Pingback: SuperBlog | Proba 6. Câtă energie consumă biroul tău?

  3. Imi cer scuze, dar nu prea inteleg, repartitoare de caldura in cazul prezentei unei centrale proprii? Repartitoare de caldura, adica aparatele acelea micute montate pe calorifere, pe care vine lunar cineva de la o companie sa le citeasca, iar pe baza acelor citiri se impart costurile caldurii de la asoiciatia de proprietari a blocului? :)

    • O întrebare de bun simț, care mi-a adus un zâmbet pe față, așa de lunea dimineata. Nu am centrală, am scris doar la capitolul respectiv: “urmează să o cumpăr”, deși am început fraza cu “înlocuirea centralei”, gândind doare că la cumpărarea voi înlocui centrala clasică pe gaz cu una sub condensare. Acum, asta e, voi suporta consecințele unei exprimări incoerente. Mulțumesc pentru zâmbet!

  4. Cel mai mult, recunosc, mi-a placut economia de prize…TV Smart?? Daaaa!!! Vreau si eeeeeuuuu…..

Leave a Reply