Cavalerii orașului roșu

stema-GL

 

A fost odată, demult, de demult, pe un tărâm fermecat, la Mila 80, un oraș care se chema Orașul albastru. De fapt numele lui era Galați, dar mie îmi place să cred că așa i se spunea, înainte de a i se spune Orașul Roșu, asta pentru că își avea vatra între trei ape, Dunăre, Siret, Prut. Pe atunci nu avea atât de mulți locuitori câți are astăzi, nu era nici atât de întins, nici atât de trist uneori și atât de murdar, deseori, cum este astăzi. Era un oraș-port, singurul port liber din România, un centru economic și comercial vestit, cu oameni liniștiți, gospodari, senini, de parcă ar fi purtat în suflet și-n ochi tot albastrul pur al cerului și al undelor ce curgeau limpezi spre mare.

index

Toate astea au fost până în urmă cu 50 de ani, când la marginea orașului, lângă balta Mălina, și-a găsit adăpost un balaur, un monstru cu solzi de fier, cu șase guri, ce se chemau furnale, prin care scotea nori roșii de fum. În tot orașul s-a dus vestea că balaurul, numit Sidex, te răsplătește, dacă-l hrănești tot timpul cu minereu.

combinatul_siderurgic_galati_87971400

Tentați de bani mulți, locuitorii și-au lăsat bărcile, munca din port sau cea de pe câmp și au intrat în slujba balaurului, zi și noapte, ani și ani de-a rândul. Atrași de mirajul banilor, în acea perioadă au venit în Galați oameni de peste tot, cifra celor ce-l slujeau pe balaur ajungând la vreo 40000.

Orașul nu mai era albastru. Devenise Orașul roșu, cu ape tulburi, cu cer de fum, cu oameni apatici, obosiți, cu munți de gunoaie la marginea orașului, cu nepăsare față de oraș și de viitor. Acum balaurul a îmbătrânit, a început să-și piardă, rând pe rând capetele, corpul tot chiar,  furate și date la fier vechi. Din vânzarea fierului vechi s-a născut o altă generație de oameni. Generația oamenilor de tinichea, dar asta este o altă poveste.

Povestea de azi continuă cu dorința mea ca orașul să fie iar albastru, pentru mine, pentru copiii mei, pentru nepoții mei, pentru toți gălățenii. Să-i redevină curat cerul, pământul, apele, nu numai strângând gunoiul, ci și separându-l.

Știu că va reuși, întrucât s-a înscris alături de alte 31 de municipii în bătălia pentru titlul de „Orașul reciclării”, competiție organizată de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, aflată la a doua ediție.

“Obiectivul de reciclare, până în 2020, a 50% din deșeurile menajere este extrem de ambițios și nu trebuie perceput doar ca o obligație impusa României de Uniunea Europeana, ci reprezinta un barometru al nivelului de curățenie și al calității mediului dar și al plus valorii create la nivelul locurilor de munca și oportunităților economice din gestiunea deșeurilor și reciclării. Obligațiile ce deriva din aceste obiective revin autorităților locale și tuturor generatorilor de deșeuri, inclusiv populației. De aceea, rolul primarilor este să transmită comunităților pe care le conduc ca protejarea mediului nu este o opțiune, ci un principiu de viata. Proiectul Orașul Reciclării este o formă creativa de a-i susține în aceasta direcție și invit toate primăriile sa lupte pentru orașul lor și pentru un viitor sustenabil, în care toate deșeurile generate ajung la reciclare și nu la depozitare.” a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.”

eco_rom_ambalaje

Primăriile înscrise se vor lupta în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014 pe mai multe „fronturi”: cel al calității serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, al celor mai bune metode de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile și, în final, al celor mai mari cantități de deșeuri de ambalaje colectate.

Câștigătorul va obține, pe lângă titlul de ,,Orașul Reciclării” și marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100 % eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.

În prezent, 538 de containere destinate colectării separate a deșeurilor de ambalaje sunt puse la dispoziția populației municipiului Galați, printr-un parteneriat între Eco-Rom Ambalaje, primărie și Ecosal, serviciul public de salubritate gălățean.

images

Pentru orașul meu voi fi cavaler al reciclării prin exemplul meu personal, prin promovarea acțiunii pe blogul meu și cu alte metode 2.0. Nu știu cu ce bloggeri să fac o echipă, întrucât nu cunosc prea mulți din Galați, dar dacă ar avea blog sigur aș face o echipă bună cu nea Firică, un căruțaș bătrân și sărac ce se trezește în fiecare dimineață la patru pentru a selecta peturile și cartoanele din toate pubelele cartierului, deșelându-l pe săracul Fulgerică, un căluț la fel de bătrân ca și el.

Aș mai conta pe domnul doctor Emil Popa, ce încearcă prin pozele lui postate pe blogul “Orașul roșu”, să vindece orașul de niște plăgi mai vechi sau mai noi. De acolo știu eu că pe o lungime de 2 km de faleză sunt disponibile doar 12 coșuri de gunoi.

Aș fi foarte bucuroasă ca orașul meu să câștige merituosul titlu, dar în același timp mă voi bucura pentru oricare oraș ce va primi titlul. În fond de câștigat vom câștiga toți din această acțiune ce trebuie continuată și dincolo de concurs.

Orasul_Reciclarii_MARE

Sursă foto –

Eco-Rom Ambalaje

www.economica.net

www.administrație.ro

 

Articol scris la sugestia Blogalinițiative  în campania “Se caută Cavalerul Reciclării 2.0”

9 thoughts on “Cavalerii orașului roșu

    • Sigur că este, așa că neapărat trebuie să devii cavaler al orașului tău. Astea sunt orașele înscrise în competiție – Arad, Bacău, Brașov, București-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanța, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.

    • Mulțumesc, Athos73!M-am gândit la tine, dacă ai vrea, să fii tu un mușchetar care să-i educe pe unii gălățeni, dar totodată mă gândesc că poate are nevoie și Ploiești-ul de tine.

  1. Foarte, foarte interesant şi frumos spus. N-am fost niciodată la Galaţi, însă parcă l-am văzut prin cuvintele tale. Mulţumesc. Şi eu vreau să scriu despre, mai ales că oraşul meu participă. Văzusem un panou acum 1 lună circa. Chiar atunci aş fi vrut să scriu, dar nu mi-a mai ajuns timpul.
    Multă baftă!!!

  2. mama, ce orbul gainilor am. uite ca este si braila si galati. eu nu le-am vazut desi m am uitat de doua ori cu ochelari cu tot :)). ia sa ma invrednicesc si eu sa scriu in cazul asta …

Leave a Reply