Agheasma de la robinet

Păcatul recunoscut este pe jumătate iertat. La asta m-am gândit eu astăzi când am văzut pe toate canalele media, cum mii de credincioși se călcau în picioare pentru a apuca un bidonaș cu apa izbăvitoare și spălătoare de cele păcate.

Săracii, trebuie să fi fost tare disperați la gândul caznelor și cazanelor ce urmau să-i aștepte în viața de apoi, de au suportat înghesuiala și călcatul pe bătături, îmbrânceala și coatele din coaste.

Acu, privind fotografia de mai sus, gândesc eu, că Înălțimile ce păstoreau turma spre aghesmuire, cam știau ce oi negre sunt prin turmă, altfel nu-mi explic de ce ar fi umplut atâtea pet-uri cu apă. Spuneți și voi, 120000 de pet-uri cu apă sfințită într-un oraș de 240000 de locuitori.

Deducția logică, sigur 50% dintre locuitori se simțeau cu păcatul pe căciulă, asta în cazul când nu ar fi împărțit-o cu alți frați de suferință. Pe dealul Mitropoliei au fost numai 3000 de credincioși , dar gândind că au venit damigeană de 10 kg, proporția se păstrează comparativ cu cei de mai sus.

Cei mai mare aghesmuire, însă, mi se pare a fi la Timișoara, unde agheasma curge la robinetele timișorenilor, după ce apa potabilă a fost sfințită de un preot chiar în rezervoarele de la stația de tratare a apei din oraș.

Ei, uite niște păcătoși cinstiți. Nu tu îmbrânceli, sfinți și mame, jandarmi, sticle fără dopuri, damigene și cisterne umplute la hidrant, nu tu busuioc la suprapreț… poate doar factura la apă potabilă mărită pe luna ianuarie. 

Mă tot uit la fotografie și mă întreb: A cui o fi firma de-a dat pet-uri pentru apă… da’ de umplut cum le-a umplut, că hidrantul nu încape, da’ cât busuioc or fi folosit? Da’ dacă boteza Dunărea sau Marea Neagră,  nu era mai bine?

sursă-evz.ro

7 thoughts on “Agheasma de la robinet

    • Că se întâmplă, da! La noi, dar nu asta este România mea. România mea este cea a lui mamaie, care nu bea agheasma, dar care nu știe să zică o vorba rea de nimeni.

  1. … cum de este posibil ca, în mileniul trei, o mulțime de oameni să creadă că sunt credincioși dacă se luptă (la propriu) pentru … un pet cu apă sfințită(era să scriu chioară)? Se pare că stăm binișor la capitolul educație…

    • Ce-or face, frate cu atâta apă, că doar se bătură pe ea cu puțin timp mai înainte, când a fost Izvorul Tămăduirii. Ori sunt bolnavi, ori suntem păcătoși rău! Ori…

  2. Eu cred că ăi de se duc să ia aghiasmă, păcătuiesc în ziua aia mai mult decât o fac tot anul. Şi cică trebuie să fie milostivi când trec pe la biserică.

  3. La multi ani Marie,..! isteata ca intodeauna si asa un dor m- apuca,…s- o iau la fuga,..da nu mai stiu pe unde ,peste tot dau de prostie si prostii care o inghit cu buna stiinta,cum sa ne mai vindecam ranile cele sapate in cei 50 de ani in carnea acestui popor de creduli,..un adevarat om,un crestin adevarat ,un suflet evlavios cu frica de Dumnezeu,stie ca apa este sfanta pretutindeni in aceasta Lume plina de ignoranti,..

Leave a Reply