Vreau un OSCAR!

 

Am știut dintotdeauna că nimic nu este întâmplător, că toate sunt date cu un rost și cu un scop. Poate sună a truism pentru unii, dar pentru mine, acest lucru mi s-a revelat azi în toată certitudinea lui.

De câteva zile micuțul nostru Tudor este bolnav. De vineri a fost internat la spitalul de copii din Galați pentru o răceală, dar mai ales pentru icterul de care nu s-a vindecat în astea două luni de viață. Nu spun ce a însemnat asta pentru mine, pentru că eu contam mai puțin, deși eu eram afectată de două ori și ca mamă, și ca bunică. Pentru Tudor, inițial nu mi-am făcut probleme, dacă era în spital, era pe mâini bune.

Mamei lui îi duceam grija, care era foarte obosită de atâtea nopți nedormite, care își împărțea sufletul între copilul cel mare rămas acasă și cel mic din spital.

Erau cu toți dezorientați, îngrijorați, totul își ieșise dintr-un mers firesc, nimic nemaifiind la fel, fără ei acasă. Și-ar fi trecut toate, dacă rezultatul analizelor ar fi fost unul bun. Numai că s-au dus pentru una, iar o ecografie de rutină avea să descopere mult mai multe.

Eu nu pot crede nici acum că ar exista acele probleme, atât timp cât pe parcursul sarcinii, nici un medic nu a văzut așa ceva la nicio ecografie. Vroiam neapărat să consultăm și alt medic, numai că în Galați nu am găsit nici un centru de imagistică care să facă ecografii la copii de două luni, așa că am intrat pe google, care m-a trimis din prima la Centrul Medical Matei Basarab.

Screen-Shot-2014-06-23-at-15.03.28

Am stat minute în șir citind tot ce se poate în acest centru ce are ca deviză 3D- Deontologie, Dăruire, Dinamism. Regret că nu am știut de Centrul Medical Matei Basarab de la începutul sarcinii, poate alta era situația acum, atât timp cât în acest centru o viitoare mămică este consiliată și monitorizată pe tot timpul sarcinii și chiar dincolo de naștere, având primul laborator de la noi care are pentru gravide un OSCAR (One Stop Clinic for Assesment of Risk) ce se face în primul trimestru de sarcină pentru depistarea precoce a anomaliilor cromozomiale și o echipă de profesioniști din domenii diverse, hematologie, cardiologie, diabet zaharat, boli infecțioase etc. ce ajută medicul obstretician pe parcursul sarcinii.

Am făcut și noi tot felul de ecografii, și încă pe bani mulți, numai că se pare că fiecare medic are “favoritul” lui la care te trimite, ori după ieșirea din spital,  toate rezultatele se bat cap în cap.

Acum cred că trebuie să o luam de la capăt, mai ales că centrul a deschis recent  are și o Clinică pentru copii. E bine că totuși nu mai trebuie să alergăm prin alte părți, aici existând specializări multiple: Alergologie și Imunologie Clinică, Analize Medicale și Investigații, Boli Infecțioase, Cardiologie, Chirurgie Generală, Dermatologie, Dermatovenerologie, Diabet Zaharat Nutriție și Boli Metabolice, Ecografie, Endocrinologie, Hematologie, Medicină de Familie, Medicină de Laborator, Medicina Generală, Medicina Internă, Medicina Muncii, Neurologie, Obstetrica Ginecologie, ORL, Pediatrie, Pneumologie, Psihiatrie,Urologie, Genetică Medicală, Biologie moleculară.

Am lăsat la urmă serviciul de Biologie moleculară tocmai pentru a sublinia atenția pe care clinica o are pentru femei, pentru toate femeile, dar în special pentru cele ale căror copii asigură viitorul de mâine, un viitor ce nu poate fi făcut decât de copii sănătoși,  născuți de mame sănătoase fizic și psihic, în Centrul Medical Matei Basarab fiind singurul laborator din țară care detectează ARN mesager pentru oncogenele E6/E7 ale HPV HR, cel mai specific screening pentru cancerul de col uterin și care calculează scorul Roma pentru acest fel de cancer.

Aici femeii îi este recunoscut marele merit de a fi mamă, necesitatea de a fi sănătoasă pentru ea și pentru cei din jurul său, fiind susținută prin întâlniri lunare cu medicul neonatolog, servicii de consiliere, puericultura la domiciliu, consiliere pentru susținerea alăptatului natural, consultații de specialitate la medici pediatri cu experiență, exact de ce avem noi nevoie, deși, cred că puericultura la domiciliu e cam greu de făcut, tocmai în Galați.

Dar, până la urmă, pentru binele mamei și al micuțului, contează foarte mult să știi că cineva te poate ajuta, chiar și de la distanță, .

5 thoughts on “Vreau un OSCAR!

  1. Conteaza enorm, sa stii ca undeva e un ajutor. Dumnezeu lucreaza iar pustiul sigur e luptator ca buni asa ca va fi bine. Sunt sigura. Cat despre ecografii si ce ar fi trebuit sa arate ele, ma abtin sa comentez. O a doua opinie e totdeauna bine venita. Gand bun si Doamne ajuta.

Leave a Reply