Pastila antistres


Cu prietenul meu,  San Antonio,  mă cunosc demult, demult, de prin anii 90, când procurarea unui roman scris de el însemna o mare aventură, terminată totdeauna cu o mică șpagă.
Frédéric Dard, cunoscut sub pseudonimul San Antonio, a fost un prolific scriitor francez de romane polițiste. A scris aproape 200 de cărți numai despre aventurile personajului său alter ego – comisarul San Antonio – și a subalternului său Bérurier.
Ani de-a rândul l-am urmărit peste tot, am adunat cam tot ce se găsea la vremea aceea, l-am citit pe nerăsuflate, l-am recomandat și împrumutat altora.
L-am reîntâlnit acum, după aproape douăzeci și cinci de ani, în Campania lansată de Editura Univers și Blogalințiative, campania care m-a bucurat, dar  care m-a și întristat.
M-am bucurat, așa cum te bucuri când reîntâlnești un prieten drag care știi că ți-a dăruit clipe frumoase, m-am întristat văzând cât de puțini sunt cei ce au scris în această campanie, având ca premiu câteva din cărțile sale.
Nu am vrut să vă spun despre malițiozitatea unui gând, pentru care îmi cer iertare, dar nu mă pot abține – oare, dacă premiul ar fi constat în bani sau în vreun gadget de generație nouă, ar fi scris mai mulți? Mă întreb, nu dau cu parul.  
Oameni buni, nu știți ce pierdeți dacă nu-l citiți pe San Antonio!
 Citindu-l pe San Antonio, chiar că te simți într-o prelungită recreație. Uiți de toate prelegerile despre apocalipse, căderi de meteoriți, destrămări useliste, ba chiar privești cu zâmbetul pe buze noile taxe și impozite sau găurile negre din straturile de ozon ale economiei post decembriste.
Trebuie doar să citești autocaracterizarea lui, ca să-ți dai seama că acest scriitor are valențe de terapeut al sufletului, mai ceva decât oricare vraci vestit.
„în calitatea mea de absolvent la Facultatea Norilor, licenţiat în Tandreţe, Doctor în Ştiinţele Patului, Cavaler al Artelor şi Meseriilor Amoroase, Decorat cu Ordinul Meritul Sexual în rang de Mare Ofițer, sunt de partea voastră, băieţi, n-o să las pe nimeni să vă bată la cap, vreau să vă fie toată tinereţea o imensă recreaţie…”
(Frédéric Dard, Memoriile unui obsedat textual)
Ce pastile antistres, terapii alternative, băi de soare sau alte “bulinuri”! Este deajuns să citești romanele lui și te vindeci pe loc de toate bolile sufletești, știut fiind că râsul este cel mai bun medicament. Poți să începi terapia citind numai titlurile din colecția San Antonio: “Lupul travestit în bunicuță”, “Urmăriți, prindeți și aduceți whisky-ul”, “Sarabanda răposaților”, “Splină în suc propriu”, “De la A la Z”.

Evident că San Antonio are și contraindicații, ca orice medicament, nu este recomandat celor cu lipsa umorului la purtător, celor ce suferă de prea multă pudibonderie sau celor ce nu vor să facă riduri în plus de la atâta râs.

Se eliberează la editura Univers, fără rețetă, pe bani puțini, ba chiar gratis, dacă răspundeți campaniei lansate până pe 17 martie pe blogalinițiative- Ce cazuri ai dori să inspectezi din societatearealitatea imediată a României?
Îmi place San Antonio, îmi plac titlurile inedite și incitante pe care le au romanele lui,  îmi place stilul în care scrie, umorul spumos, sfârșitul imprevizibil al anchetelor sale.
Mi-ar fi plăcut să fiu ca el, să pot dezlega și eu niște mistere ce-mi bântuie neuronii cu întrebări fără răspuns, ca de exemplu:
Cine ne-a omorât pe noi, în 22?
Unde ne sunt valorile din băncile României?
Cine a ucis-o pe Luminița de la capătul tunelului?
Dar cel mai mult mi-aș dori să pot dezlega  misterul dispariției lui Elodiu de Hunedoara,
fostul Moș Crăciun de la Straja –  connaisseurii știu despre ce vorbesc.
Dacă vedeți într-o zi o carte semnată Santa Antonia, să știți că am reușit să dezleg misterele  de mai sus.
Până atunci însă îl voi citi în continuare pe SAN ANTONIO. Sigur uit de tristețea de mai sus și de atâtea întrebări fără răspuns.
 Articol scris din drag pentru San Antonio. 
Sursă foto- arhiva personală

22 thoughts on “Pastila antistres

 1. Te sustin în totalitate. Cred ca oamenii uita de bucuria de a citi o carte frumoasa. Când se va naste o noua generatie, cu alte conceptii, atunci cartea va deveni perna pe care sa adormi seara.

  • Măcar de ar fi așa, dragă Nicu! Tare mi-e teamă, că se va citi din ce în ce mai puțin, iar copii vor adormi cu capul pe tableta sau cum se va numi oricare alt gadget în viitorul nu prea îndepărtat.

 2. Mi-am amintit că am şi eu prin pod, într-o cutie, vreo 15 volume San Antonio. Cred că o să le scot de la praf pentru o (nouă) recitire. Sunt absolut reconfortante, în ciuda faptului că uneori umorul este forţat puţin.

 3. L-am citit tot aşa ca tine, acum vreo 20-25 de ani, nu mai ştiu exact dacă nu cumva era în epoca cealaltă! E foarte tare, mult umor! Pe acelaşi calapod îţi recomand pe românul George Arion

  • Așa este, are mult umor, iar cel ce l-a tradus a făcut-o foarte bine, adaptând expresiile franțuzești la ale noastre. Am citit din George Arion. E mai cumințel decât nebunul meu de San Antonio.

 4. Mmm, romanele poliţiste nu-s taman pe gustul meu dar la cât de frumos ai vorbit despre scriitor, cred că merge să încerc.
  Mai întâi vreau sa iau la purecat biblioteca alor mei, mai amatori de romane poliţiste, să văd dacă-mi cade ceva în mână de San Antonio.

  • Dacă te apuci și tu de citit, înseamnă că am reușit sa conving trei oameni, până acum, că merită să fie citit. Doi s-au declarat deja fanii lui.

 5. Sigur şi pe mine. N-am citit şi nici n-am găsit in drumul meu cărţile lui. Noroc cu tine. Acum, când am pauză forţată de net, datorită contraindicaţiei ce o are calculatorul in raport cu sciatica mea, e musai să caut cărtile lui. Nu le am, dar ce sentiment am când citesc:”am în pod colectia”. Norocoşilor!

 6. Lumea vazuta prin ochii lui San Antonio este cea pe care o cunoastem si noi – dura, cruda, dominata de vicii si interese meschine – dar razbate din pagini, cu mult umor, pofta de viata si “partea plina a paharului”. Comisarul iti da speranta iar personajele principale ( mai mult sau mai putin caricaturizate ) sunt extrem de simpatice. Tu, Maya, mi-ai descoperit o sursa de buna dispozitie poate inegalabila, pe care am tot trecut-o cu vederea atatia ani de zile. Multumesc!

 7. multumesc pentru ca mi-ai intermediat intalnirea cu San Antonio !
  Frumos articol, dar mai interesante sunt dilemele bune de rezolvat !

 8. am citit imediat 2 romane din cele trimise de tine, mi-a mai ramas un san antonio ! Multumesc , chiar mi-au facut placere iar in ceea ce priveste rasul meu , am deranjat destui calatori prin tren 😀 !

 9. enigme mai usoare nu ai gasit si tu? astea sunt mistere mai ceva ca alea cu cine a construit piramidele sau au trasat santurile misterioase prin lanurile de grau.
  San Antonia am citit si eu si chiar ajuta la stres. eliberare de stres :)

Leave a Reply