Ninsoare cu arome și amintiri

christmas-girl-

Am știut că a venit. Am simțit-o după lumina blândă ce-mi inundase camera, după mirosul ce se strecurase pe sub ușă, după liniștea ce mă învăluia din toate părțile. Am știut și după bucuria ce o simțeam crescând în suflet, după nerăbdarea mea de a ajunge la geam.

Da, ea era, prima ninsoare din acest an. Totdeauna cu prima ninsoare îmi acoperă sufletul cu fulgi calzi de amintiri. Amintiri de demult, demult, din copilărie.

Totdeauna prima ninsoare miroase a mama, a foc în sobă, a turte coapte pe plită, a ceai de mentă.

Cu fiecare primă ninsoare redevin fetița micuță ce stă cu năsucul lipit de geam, numărând fulgii de zăpadă, luând-o de la capăt după ce ajunge la cinci. Număr, și tot număr, până când mama se apucă de făcut mâncare.

Este clipa în care părăsesc geamul, pentru că acum începe un alt miraj pentru mine.Trebuie să o privesc pe mama, ba chiar și să o ajut la făcut mâncare.

Mama gătind, mama tăind repede, repede ceapa, morcovul, țelina, ardeiul, zarzavaturi din care va ieși cea mai bună supă cu găluște, făcută de cineva vreodată, mama întinzând cu sucitorul foaia de aluat, mama deschizând cuptorul în care băga pentru câteva minute tocănița, iahnia de fasole sau sărmăluțele.

DSCF2169

Totul făcea bun mama, ciorbe, supe, tocănițe, salate, piftii, cârnați. Mâncare de post sau de dulce, plăcinte sau cornulețe cu nucă, frigănele sau simplu ceai, toate aveau un gust aparte, toate erau făcute cu dragoste și miroseau în primul rând a suflet, apoi a tot felul de mirodenii ce stăteau la loc de cinste în cămară, în săculeți albi de pânză.

sarmalute-in-frunze-de-stevie

La fiecare fel de mâncare avea un secret al ei, secrete pe care i le-am furat, stând lângă ea și urmărindu-i toate mișcările. Am făcut și eu peste ani aceleași mâncăruri, dar niciodată nu mi-au ieșit atât de bune ca ale mamei, deși fetele mele spun că mâncarea mea este cea mai bună din lume.

salata de vinete_003 copy
Dacă ar fi să fac un top al celor mai mai bune preparate pe care le consum de pe vremea când număram fulgii de zăpadă, până la cinci, că doar atât știam să număr, cred că ar arăta cam așa:
1. Supă cu găluște
2. Sărmăluțe-n foi de viță
3. Salată de vinete
4. Iahnie de fasole
5. Musaca de cartofi

fasole-cu-carnati

Și pentru că tot v-am spus despre mici secrete, învățate de la mama, vi le spun și vouă:
La supa cu găluște, totdeauna după ce au fiert găluștele, eu torn peste ele o cană de apă rece. Imediat se vor duce spre fundul oalei, devenind și mai pufoase.
La sărmăluțele în foi de viță pun în compoziție o mână de leuștean,
La salata de vinete pun un dovlecel fiert și o frec cu ulei de măsline, numai cu lingura de lemn.
La iahnia de fasole, totdeauna scurg apa de la prima fierbere, pun una, două frunze de dafin și o frunză de busuioc. Neapărat trebuie să stea și la cuptor.
La musacaua de cartofi, la bază, pun felii de roșii coapte, apoi un strat de piure condimentat cu boia dulce, strat de carne tocată, piure condimentat cu pătrunjel fin, ultimul strat tot de roșii coapte.

508x318_musaca-de-cartofi-cu-carne-altfel-136757

Secretul cel mai mare vi l-am spus la început. În toate trebuie pus mult suflet și drag pentru ceea ce faci și pentru cine le faci.

Care sunt mâncărurile voastre preferate? Scrieți-mi în comentariu un top cu cinci mâncăruri preferate pe care le consumați de când erați mici, de acasă de la mama.
Eu voi face un alt top  din mâncărurile voastre și-l voi înscrie în concursul lansat de Costa d’Oro,  concurs prin care ne-a provocat la un stil de viață sănătos și gustos.

La rândul meu, eu voi premia pe unul dintre voi, ales de random, cu o olivieră Costa d’Oro, o combinație perfecta între cel mai vândut ulei Costa d’Oro și oțetul balsamic al categoriei, ideală pentru mesele festive cu cei dragi.

icons160x330_oliviera
Concursul meu începe azi 28 .11. 2014 și se termină pe data de 4 decembrie ora 22, ca să am timp să pun oliviera în sacul lui Moș Niculae.

Ninge. Prima ninsoare din acest an. Afară ninge cu alb, la mine în suflet ninge cu amintiri, cu arome, cu bucurie.

 

 

sursa foto:

Costa D’oro

împarteretete.reginele.ro

divainbucătărie.ro

lachef-a-gabi,blogspot

retete-on-line.ro

Update

Gustul mâncărurilor din copilărie este adânc impregnat în memoria noastră afectivă. Acest gust de neuitat este strâns legat de dragostea mamei ce gătea bun și sănătos, este legat de bătătura bunicilor ce ne educau cinstit și frumos, de mesele luate alături de cei dragi, frați și surori, de gustul meselor festive de sărbători. Este pentru fiecare un gust unic, inegalabil, gust de copilărie cu aromă de neuitare și bucurie.

 

 

Top 5 preparate pe care le consumi de când erai mica.

1 – Sarmale  -nelipsite de la nicio masă de sărbătoare
2 – Mâncăruri din carne pui – Mâncăruri din carne pui- tocănițe,ciulama, pui umplut, pui cu legume. Totdeauna, mâncare de duminică, totdeauna ce era mai bun, ficățelul, era dat celor mici.
3 – Ciorbe – nelipsită zi de zi ca fel principal. De lobodă, de fasole, de pui, de afumătură, de zarzavat, acrită cu borș, zer sau zeamă de lămâie, te ungea la suflet în zilele geroase de iarnă.
4 – Răcitură sau piftie. De porc, de curcan, de cocoș, un fel nelipsit de la masa de Crăciun și Anul nou.
5 – Salata de boeuf – Salată tradițională românească, derivată din salata rusească, cu multe legume, carne, maioneză, Adevărate opere de artă pe mesele festive.

Mulțumesc tuturor pentru topuri!  Chiar dacă Oliviera  va merge la  Ștefania Jiga, voi aveți în continuare șansa de a câștiga un premiu , întrucât am înscris articolul în concursul Trend List, concurs organizat de Costa d’Oro Romania, articol pe care vă rog să-l votați, fiind acolo și câte ceva din topul vostru.

 

 

 

 

 

 

 

 

40 thoughts on “Ninsoare cu arome și amintiri

  1. Top cinci mancaruri preferate? Cam greu top, dar am sa incerc.

    1. Salata de boeuf
    2. Sarmale
    3. Friptura la tava fie de pasare, fie de porc, cu garnitura de legume sau cu piure de cartofi.
    4. Ciorbă de pasare
    5. Ciorba de burtă

  2. Cuvintele sunt de prisos, cred că oricine e de acord cu mine citind – și mirosind! – postarea ta de azi. Mâncare bună și sănătoasă, cu care trebuie să fie răsfățat fiecare copil de către mama lui, așa cum și fiicele devenite mame fac, la rândul lor, acest lucru. Eu am depășit-o pe mama, iar asta nu pentru că n-ar fi o bună gospodină, ci pentru că am moștenit talentul tatălui meu, care știa să dea un gust fantastic mai ales delicateselor! Piftia era specialitatea lui, acum o fac numai eu, la fel salata de vinete, pe care tata, iar acum eu, o facem nemaipomenită. Și multe altele. Mama ta era o artistă desăvârșită, uite, acum îmi trag cu ochiul minunățiile postate de tine aici, așa că fug să scot cartofii cu cașcaval din cuptor, atât am gătit azi, dar sper că au ieșit excelent. Poftă bună și un weekend minunat! :)

    • Și topul mîncărurilor preferate!
      1.Salată de vinete
      2.Păstrăv la cuptor
      3.Vinete împănate cu roșii, usturoi și brânză
      4.Clătite cu dulceață de căpșuni
      5.Ficăței cu ceapă roșie,vin și mirodenii (la egalitate cu ouăle umplute cu sos de smântână și pătrunjel!)

      • Mulțumesc, Mirela! Tu ești artistă chiar și în bucătărie. Apetisant rău topul tău …și cartofii cu cașcaval din cuptor miros până aici în Galați. Să aveți poftă

  3. Aceasta postare mi-a adus aminte de mancarurile pregatite de mama in preajma sarbatorilor de iarna:topul celor 5 mancaruri preferate de mica sunt:

    1.sarmalute cu frunza de vita si smantana
    2.ficatei inabusiti la cratita
    3.salata boeuf
    4.tort
    5.si nu in ultimul rand salata de fructe,care e preferata mea

  4. 1. Supa de carne cu taietei de casa.
    2. Rasol de vita cu sos de visine si cartofi natur.
    3. Snitel de manzat cu ceapa si paste.
    4. Musaca de vinete.
    5. Placinta cu loboda.

    Daca tot las aici mesajul, vreau doar sa adaug ca mama mea, la supa de carne punea intotdeauna pe langa zarzavat si 1-2 frunze de dafin, cativa catei de usturoi, o lingura chimen, boabe de piper. Fara Vegeta! Fierbea intai carnea in apa (un clocot), apoi o spala si punea apa curata impreuna cu zarzavatul. Supa era extrem de limpede, iar de buna…. mmmmmmmmmmmmmmm

      • PLACINTĂ CU LOBODĂ SAU CU VARZĂ

        Se face o maia dintr-un cubuleţ de drojdie, puţină făină şi o linguriţă de zahăr. Se lasă să dospească.

        Se frământă un aluat din:
        o 1/2 kg făină
        o 2-3 linguri ulei
        o 2 linguri smantână
        o maiaua
        Se lasă aluatul la dospit până îşi dublează volumul.

        Loboda (cea roşie este mai gustoasă) se spală, se taie fideluţă ca varza şi se freacă cu sare. Se lasă până se înmoaie. Se stoarce, se căleşte în ulei, apoi se adaugă frunze de usturoi tocate şi mărar tăiat mărunt. La final se adaugă smântână sau un ou.

        Se unge o tavă cu untură (hârtie de copt în epoca nostră) şi se pune o foaie, făcută din jumătatea cantităţii de aluat. Se presară cu pesmet sau gris, se pune loboda, apoi cealaltă foaie de aluat şi se coace la foc mediu (175oC).
        Când se scoate de la copt, tava se acoperă cu un şervet şi se lasă până se înmoaie, apoi se taie.

  5. Muțumesc, doamna Veturia! Eu nu pun la NIMIC vegeta, iar chimen doar la unele fripuri și la …covrigei. Am salvat rețeta cu ficat de pasăre. Abia aștept să o încerc.

    • Succes! Am promis si o sa ma tin de cuvant. Pentru ca am foarte multe retete minunate, unele rapide de tot, o sa va pun din cand in cand cate una pe wall-ul clubului. Ma bucur sa va impartasesc experienta mea, asa cum ma bucur si sa citesc scrierile voastre pline de talent.

  6. Măi Maria, dar ce poftă mi-ai făcut de …..amintiri! Gustoase trebuie să mai fie bucatele gătite de mama ta. Dar să le vezi pe cele gătite de mama.
    1. o ciorbă de afumătură înăcrită cu zer
    2. cârnaţii la cuptor
    3. o plăcintă cu dovleac
    4. un pui de casă umplut, la cuptor
    5.sărmaluțe

    Ai spus doar cinci? Dar pot să spun tot la punctul 6 şi brânza cu smântână?
    Hai că fug, că deja mi s-a făcut foame!

  7. Miroase a ninsoare si scortisoara. Miroase a povesti de familie. A iubire picurata in fiecare fel de mancare.
    1. Supa cu galuste
    2. Sarmale
    3.Rulouri cu piept de pui si branza
    4. Covrigei
    5. Prajitura cu crema de ness si cacao.
    Sa ne ajute Dumnezeu sa avem o iarna frumoasa.
    Maria, draga mea sa iti dea Domnul dupa bunatatea si frumusetea sufletului tau.

  8. Ehe, ce amintiri. Aveam o rudă în Italia, tiz cu mine, care ne trimitea lunar un pachet ce conţinea invariabil o scrisoare, două sticle cu ulei de măsline, două cutii cu foi de lasagna, două pachete de spaghete şi două borcane de sos bolognese. Evident găseam scrisoarea deschisă şi reţetele adnotate (se întâmpla înainte de 1989).
    Aşa că:
    1) Lasagna
    2) Spaghete Bolognese.
    3) Imam baialdâ (vinete împănate cu usturoi, roşii şi ulei de măsline)
    4) Sărmăluţe în foi de varză
    5) Răcitură de porc (îmi plăceau urechile şi codiţele)

    Evident, carnea nu se găsea uşor aşa că jumate din pachet mergea la măcelarul cu al cărui fiu eram coleg de clasă. :)

  9. Imam baialdâ sigur nu era de la italieni, asta-i de la vecinii tăi turci.Mulțumesc, Radu!

    • E reţetă mânăstirească de post, împrumutată de sute de ani de la turci, ca şi vinetele, dar tot cu ulei de măsline se face. :)
      În traducere ar însemna ceva de genul “înebunea imamul” când mânca.
      Şi e cu adevărat monumentală.

  10. Mi-e dor de mămaia mea! Sărbătorile de iarnă parcă nu mai au acelaşi farmec fără ea, fără mâncărurile gătite de ea şi mai ales fără prăjiturile absolut deosebite pe care le prepara cu mult drag.
    1.Sărmăluţe în foi de viţă a la Maya
    2,Tochitura de porc cu mămăliguţă şi zâmbet
    3.Fasole cu ciolan şi suflet
    4. Plăcintă cu brânză şi dragoste
    5.Salată de roşii, pătrunjel, morcov ras, usturoi verde (sau leurdă, primăvara) cu ulei de măsline şi tandreţe.

  11. Hai ca m-am vazut copil acasă la mama :).Ce-mi plăcea pe atunci,și-mi mai place și acum,doar că acum le fac eu aici la mine,în afara de varză,ca parca tot la mama e mai buna,si de borsul de loboda,ca aici la mine n-am loboda :) :(

    1.Pui prajit cu piure (era preferatul meu,doar că acum fac puiul la cuptor)
    2.Ostropel de pui
    3.Ceapă cu bulion
    4.Varză călită
    5.Bors de lobodă

    Mersi,mi-a facut placere sa ma gandesc,si as mai fi pus vreo 5 feluri macar 😀

    • Mi-ai făcut poftă cu borșul de lobodă. Aș face mâine,da de unde loboda! Mulțumesc,Silving!

      • Va pot ajuta, dar nu cu loboda, ci cu samanta. Mai aveti nevoie doar de teren si de primavara. :)

        • Ești o drăguță, numai că nu am ce să fac cu sămânța la bloc, deci trebuie să aștept primăvara.

  12. Mâncărurile copilăriei mele de care îmi este dor? Pe lista mea s-ar găsi:
    Supa de pui cu găluște
    Pilaf de pui
    Macaroane cu brânză
    salata de boeuf
    Piftia de porc. Cum le pregătește mama mea, eu nu am reușit niciodată! Gustul lor îl regăsesc mereu la masa părinților mei.

    Parcă aș mai trece și mămăliga cu brânză și smântână, fără de care nu stau prea multă vreme. Nici măcar atunci când sunt plecată în plimbare prin țară.

      • Eu gandeam sa nu-mi fac poftă cu mancaruri bune, dar iata si topul meu :
        1. branza cu smantana si mamaliga calda ( indiferent de anotimp )
        2. lapte fiert in ceaonul in care s-a facut anterior mamaliga;
        3. tochitură moldovenească;
        4. Ciorba de pui;
        5 sarmalute cu foaie de varza
        cateodata ma mai hranesc si cu vin fiert din productia familiei 😀

  13. 1. Ciulama de pui. Şi aici trebuie să spun şi că, de fiecare dată, spuneam o poezie lungă din care acum îmi amintesc doar “ciulamaua n-a fost bună, dă-i la babă peste gură”. Sigur, ciulamaua făcută de mama era delicioasă dar mă amuzam şi îi amuzam pe ai mei cu poezia aia de câte ori gătea mama asta.

    2. Pui pe sticlă la cuptor. Ea, săraca, era traumatizată de ideea că se face sfară-n casă, eu cu tata în culmea fericirii că ne răsfăţam iar. Cu mujdei şi … deja mi-e foame.

    3. Ciorbă acră cu afumătură. De vis! tot încerc dar nu mi-a ieşit până acum la fel de bună.

    4. Şniţele în ceapă. Aici aveam o problemă că le făcea garnitură de piure. Aşa e şi indicat doar că eu şi piureul nu ne prea simpatizăm. Dar şineţele făceau să trec cu vederea.

    5. Covrigei cu brânză. Muncă de chinez, nu m-aş încumeta. Dar rezultatul… avaiii, de mine….

    Baftă, Maria!

    • Mulțumesc, Potecuță! Mi-am început dimineața cu un zâmbet, amintindu-mi că și noi aveam poezioarele noastre…aia cu “sărut mâna pentru masă…nu m-am săturat, dar lasă”.Succes și ție!

  14. Eu sunt o gurmandă,recunosc,și mă dau în vânt după mâncărurile românești. Era bine să fie un tpo 100,ca să pot enumera tot ceea ce-mi place,dar o să mă rezum la 5 dintre ele.
    1.Ciorbă de perișoare
    2.Sarmale
    3.Răcitură din rasol de porc afumat
    4.Ciorbă de afumătură
    5.Mămăligă cu branză

    • Mihaela poți merge și pe Trendlist pentru a mă susține și pentru a te inscrie la premiul acordat comentatorilor. Mulțumesc!

  15. Vai de mine! Am o gramada de mancaruri ce imi amintesc de copilarie!! :)

    1. Sarmale cu mamaliga
    2. Salata de vinete
    3. Ciorba de perisoare
    4. Cozonac
    5. Placinta cu branza

    Mult succes! :)

    • Mulțumesc, ești o drăguță! Eu mi-am terminat tema, iar la tine am scris doar de drag.

Leave a Reply