Meseriașul cel isteț, Diego și-un proiect îndrăzneț

 

diego_RO-768x259Mulțumesc, dragă Diego

Mi-ai schimbat viața cu totul

Am și casa decorată,

Nu-mi mai pleacă nici nepotul.”

 

Vă aduceți aminte cuvintele de mai sus, nu-i așa? E de atunci, de când mi-a venit nepotul acasă, lucru care m-a bucurat foarte mult, dar care mi-a și dat casa peste cap.

      De! Așa sunt tinerii ăștia din ziua de azi! Vor nou, vor ce-i în trend, modern și de calitate, dar și ieftin. Recunosc, aici s-a descurcat, ajutat de Diego, cel despre care vorbeam mai sus numai că doar pe trei sferturi, camera mea rămânând la stadiu de glet pe pereți și ciment pe jos

Nu vă spun ce ochi am făcut când mi-a spus că trebuie să plece urgent și că se va întoarce cam după o lună. Mi-a lăsat niște bani, zicându-mi să-mi caut un meseriaș pentru ce a mai rămas de făcut și dus a fost.

     Am întrebat eu în dreapta și-n stânga, am pus și status pe pagina mea de Facebook dar degeaba, meseriașii ba erau ocupați până după Paște, ba aveau niște scoruri de mi-ar fi trebuit pensia mea pe un an întreg plus economiile făcute pentru biletul de stațiune ca să-i plătesc.

Habar nu aveam unde să mai caut și cred că mă apuca și Crăciunul dacă nu găseam pe măsuța de la intrare niște pliante și-un catalog  pe care scria mare, cu roșu, DIEGO.

DIEGO_2016_04_szorolap_RO

Asta era! Doar îmi spusese nepotul meu despre Diego, prietenul ce nu te lasă la greu. A avut dreptate! Cu ajutorul unui consilier de vânzări am găsit în primul rând un meseriaș. Trăia în mine și eu habar nu aveam.

     De! Omul învață cât trăiește, numai că trebuie să aibă și de la cine! Eu am avut de la cine să învăț, pentru că atât parchetul cât și tapetul mi-au fost livrate la pachet, cu tot cu sfaturi, pachet ce m-a ajutat să-mi transform camera într-o extensie a personalității mele, în stil clasic dar modern, în tendință dar și după dorință.

     Do-It-Yourself a fost primul sfat! L-am urmat și mi-am pus singură și parchet și tapet.

Prima dată mi-am ales parchetul, după ce prietenul meu, consilierul de vânzări, a introdus în calculator dimensiunile camerei mele și mi-a spus câte pachete de parchet îmi vor trebui. Este foarte bun acest serviciu de consiliere, pentru că are cine să-ți recomande cele mai bune soluții pentru o amenajare modernă.

 

 klubkartyas_fiu_ro

Cât am stat la o cafea, consilierul de vânzări m-a sfătuit, printre altele, să–mi fac un card de fidelitate, deoarece pot  beneficia lunar de promoții speciale cu reduceri de până la 50%. L-am făcut,înscriindu-mă și în clubul lor, trecând apoi la alegerea nuanței și a modelului de parchet laminat.

5996285585910-laminalt-padlo-woodstep-standard-click-6mm-60651-szileziai-tolgy-enterior-01

      Greu tare să alegi unul dintr-o sută de modele, care mai de care mai frumos.  Eu mi-am ales parchet Woodstep Standard, stejar de Silezia cu grosimea de 6 mm, un parchet  marcă proprie DIEGO, cu desen inspirat din natură, ieftin, durabil și de calitate, având o garanție de 5 ani.

    Odată cu parchetul am cumpărat și accesoriile necesare: suport,  plintă, colțuri interioare și exterioare, element pentru capăt, elemente de prelungire, rozete. Un ciocănel cu capăt de cauciuc și un fierăstrău mic găseam eu pe la vecini.

    Tot ce-mi mai trebuia era răbdare și atenție pentru a urmări pas cu pas tot ce scrie în instrucțiunile pentru montarea corectă a parchetului, instrucțiuni găsite în  ambalajul pachetelor de parchet. Am citit, am recitit, apoi am zis tare, celebra vorbă: “Deci, să trecem la treabă!”

 Montarea parchetul laminat

   Sfat: Dacă vreți să creați iluzia unei încăperi spațioase, alegeți nuanțe deschise pentru parchet.

 • Operații preliminare

Am măturat bine cimentul și l-am șters cu o cârpă umedă.

Nu a fost nevoie să verific dacă-i drept, pentru că eram acasă când nepotul meu a turnat șapa de egalizare.

    Sfat: după cumpărarea parchetului, este bine să-l lăsați în camera unde se va monta, pentru a se acomoda cu temperatura. Nu veți avea surpriza că se deformează în timp.

 • Montare parchet.

Se întinde suportul special pentru parchet, indiferent de sens, pentru fixarea  parchetului.Se începe montarea primei plăci.

    Sfat: puneți câteva distanțiere între perete și prima placă, pentru a permite dilatarea parchetului în caz de umezeală! Plăcile se așează cu canelura spre perete.

Se montează a două placă, astfel încât canelura să se suprapună și să se îmbine. Primele trei plăci sunt mai greu de pus, apoi totul decurge foarte ușor.  Eu am început montarea de la geam spre ușă, primele două plăci montându-le întregi, iar din a treia tăind cam 30 de centimetri.

Următorul rând l-am început cu o placă întreagă pusă  în dreptul plăcii decupate. Plăcile se unesc prin presare, bătându-se ușor cu ciocanul de cauciuc. Se continuă așa toată camera, până la ultima placă.

   Sfat de la un specialist: dacă nu corespunde distanței rămase între perete și restul parchetului, ultima placă de pe rând se va tăia cu un fierăstrău  electric.

 • Operațiuni finale: montarea plintei, care se taie la dimensiunea necesară și se fixează cu cleme, apoi fixarea colțarelor.

Eu am făcut operația asta mai târziu, pentru că între timp primisem pe mail un newsletter prin care DIEGO mă anunța că este o promoție la tapet, așa că am plecat imediat și mi-am cumpărat și tapet, ba chiar și un covor Tulipo, pentru că acum știam clar cum vreau să arate camera mea.

5996285527002-szonyeg-tulipo-retro-8820-15-enterior-01

        Nu rezist să nu vă arăt și vouă cum se montează și tapetul, cu etape și sfaturi, pentru ca la final proiectul să nu aibă niciun cusur. Degeaba cumperi ce-i în trend, ce-i frumos și de calitate, dacă nu acorzi atenție finisajului.

 • Alegerea tapetului

Am ales un tapet în trend, pastelat cu suprafața strălucitoare, model cu frunze de culoare verde pal. Tapetul Provance îmi aducea natura aproape, inducânu-mi o stare de bine, de confort și echilibru. L-am aplicat numai pe peretele liber din fața canapelei, restul pereților fiind văruiți în același ton.

5996285627702-tapeta-provence-A11205-enterior-01

      Sfaturi pentru voi: când alegeți tapetul să țineți cont că un tapet cu modele mici dă impresia că mărește camera și invers, unul cu modele mari o micșorează.

Totdeauna să cumpărați o rolă, două, în plus pentru pierderi și ca rezervă în caz de o inundație de la vecini sau de cumva vreun pici își exersează pe el talentul de desenator.

 •    Operații preliminare

Verificarea peretelui, să fie neted! Era! Făcuse treabă bună nepotul meu înainte de a pleca, șlefuindu-l cu un șmirghel fin. Eu l-am șters doar de praf, înainte de a aplica amorsa.

 • Aplicarea amorsei.

    Sfat –  Înainte de aplicarea amorsei, lipiți pe tavan  bandă  adezivă de zugrăvit pentru a-l proteja de stropii de adeziv. Dacă tapetul este de hârtie, se aplică obligatoriu un strat de maculatură.

Cât s-a uscat amorsa, am întins tapetul pe jos, pe o folie de plastic curată, partea cu model spre podea, iar cea albă simplă în sus, am aplicat adezivul cu o rolă mai mică, având grijă să fie uniform distribuit și pe întreaga suprafață.

    Sfat – aveți grijă când cumpărați adezivul! Pentru tapet subțire este un tip, pentru cel mai gros, alt tip de adeziv. Eu nu am avut grija asta, pentru că de la Diego, odată cu tapetul, am primit și adezivul care trebuia, cu indicația de a respecta ceea ce scrie pe etichetă.

5996285694421-tapeta-ragaszto-vinyl-papir-01-604x430

Pentru a fi sigur că nu-l lipesc strâmb, am trasat cu creionul niște linii de ghidaj, ajutându-mă de o nivelă cu bulă.

 •  Montarea tapetului

Când începe montarea, amorsa trebuie să fie uscată și să nu fie curent în cameră ori căldură excesivă.

Tapetul se întinde ușor, de sus în jos, treptat, apăsând de la centru spre margini cu o rolă sau cu peria. Eu am mai folosit și palma că vorba aia … ce faci cu mâna ta e sfânt.

Surplusul de adeziv l-am șters imediat cu o cârpă curată, iar cel de tapet de la podea l-am tăiat cu un cutter. Am repetat operația până am terminat tot peretele, având grijă ca modelul să aibă continuitate, apoi am îndepărtat banda de zugrăvit și am pus o baghetă din polistiren.

     Sfat: la îmbinarea pereților cu tavanul, în loc de baghetă puteți pune bandă decorativă de tapet, iar plinta să fie cu canelură pentru ascunderea cablurilor de la  internet, televizor, sistem audio.

Acum puteam pune plinta de la parchet și colțarele. Puteam, dar nu am pus-o pentru că … nu aveam bormașină pentru înfiletarea diblurilor.

Asta a făcut-o nepotul meu când s-a întors acasă. Prima lui întrebare, după ce și-a adunat fața de pe jos, fiind: „ Cine-a fost meseriașul?” I-am răspuns, făcându-i cu ochiul: “  Eu și DIEGO. Eu cu munca, iar DIEGO cu materiale și sfaturi, cel mai important fiind … Do-It-Yourself!”

5996285594660-fuggony-gras-fu-mintas-zold-enterior-01

 

 

Acum, după ce am terminat totul, mai dau o fugă până la Diego. Am văzut eu o perdea ce-și va găsi locul în casa mea de vis. Îmi place mult la Diego, pentru că printre serviciile oferite clienților săi, transport la cerere sau plata cu cardul, la perdele au tivire și călcare gratuită, altfel ar fi trebuit să scot și croitoreasa din mine. Sunt sigură că aș fi rămas cu perdelele fără tiv la cât de mult îmi place mie să cos.

ingyen_sza-sze-va_landing-page_RO

Gata, plec, nu înainte de a vă lăsa adresa de Facebook a lui DIEGO și de a modifica finalul poeziei care acum trebuie să fie așa:

Mulțumesc, DIEGO dragă,

Mi-ai schimbat casa întreagă,

Chiar de mi-a plecat nepotul,

Am făcut singură totul!

 Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016

 

 

5 thoughts on “Meseriașul cel isteț, Diego și-un proiect îndrăzneț

 1. Tocmai mi-am pus in gand sa-mi renovez apartamentul si-mi cautam omul cu mapa!
  Datorita tie l-am gasit! E Diego al tau!
  De acum nu imi ramane decat sa dau cu sapa!

  Succes in continuare, Maya!

 2. Cu asa om indemanatic e usor sa faci totul ca la carte mai ales daca ai un ajutor de nadejde ca Diego si ai sai consilieri. Mi-ai facut pofta de o redecorare. Cred ca urmatoarea plimbare prin magazine va avea si Diego pe lista. Felicitari, Maria si spor.

 3. Pingback: SuperBlog | Proba 14. Fii propriul tău specialist în finisare!

Leave a Reply