La spartul târgului

 

 

031e5d161c55299847006df669677e93_L

Anul acesta am nimerit la spartul târgului, deși era un eveniment drag mie, trecut  la priorități cam de la începutul lunii, când am citit în presa locală că cea de a șasea ediție a Târgului de carte Axis Libri  va fi onorată cam de 220 de edituri.

Nu știu câte au venit, eu am numărat cam treizeci de standuri, dintre care azi, duminică, mai erau deschise vreo zece. M-am bucurat și de atât, deși speram să găsesc mai multe deschise, ținând cont că pentru mulți gălățeni era zi liberă.

Mi-a plăcut că se citește. Încă. Cei mai mulți ce zăboveau asupra cărților erau oameni de vârsta a doua care au crescut cu cartea în mână.

Nu mi-a plăcut că nu se cumpăra. Nu din lipsa de interes, ci din cauza prețurilor. Cele mai scumpe mi s-au părut cărțile pentru copii, atlasele, enciclopediile.

Am răsfoit cărți, le-am mirosit chiar, nu am rezistat să nu cumpăr două volume de Cronin, Anii tinereții și Grădinarul spaniol. Am renunțat cu regret la un volum de Blaga. Nu am avut bani să-l cumpăr. Iartă-mă domnule Blaga! Ce trist că trebuie să-ți cumperi bucuria cu bani!

Se cumpără cărți motivaționale. Tineri, mulți tineri grăbiți să găsească soluții imediate pentru a deveni peste noapte deștepți, cu succes, iubiți și bogați. Eu le-aș recomanda să înceapă cu …Creangă.

Mi-a plăcut expoziția de fotografie. Panourile cu imagini vechi ale Galaţiului, cu multe clădiri dispărute, imagini ce se găseau mărite și pe  chioșcurile de carte.

64ada4dce16a4c7fe1ac9b771d6b8bc9_L

M-am oprit în dreptul uneia. Pentru câteva clipe am intrat într-un tunel al timpului ce m-a dus în altă epocă, plină de liniște și parfum. M-am întors cu greu în lumea noastră nebună.

10262154_308380665976786_4445380039920854157_n

Atât de la târgul de anul acesta. La anul, dacă zilele de târg vor fi tot în timpul zilelor de lucru, promit să-mi iau liber. Și să strâng bani de cărți.

Apropos… pe Domnească au început să înflorească teii.

sursă foto- Viata liberă Galati

 

 

6 thoughts on “La spartul târgului

    • Strada este în centru și se cheamă Bălcescu. Mai păstrează cava din aerul de atunci, aer dat de clădirile, e adevărat destul de degradate, încă existente.

  1. Asta am observat si eu in plimbarile mele pe la targul de carte. Din pacate preturile mari alunga cititorii. De multe ori trecem oftand pe langa standuri. In contrast insa, sunt acele carti din diferite colectii ale unor ziare care se vand cu 3 -4 lei. Superbe pozele.

  2. Ne mai mirăm de ce nu se mai cumpără cărți, de ce se preferă cititul online. Mă gândesc însă mulți nici la internet nu au acces. O să devenim o lume de roboți impersonali.

  3. un targ de carte poarta in el atata energie pozitiva cat sa ai pentru multa vreme. da, pacat ca nu toti cei ce ajung acolo isi pot permite cartile pe care le doresc. cat despre cartile pentru copii… niste preturi exorbitante.

  4. Pingback: Un copac cu … vise | vavaly

Leave a Reply