Istoria unui vis

11830694_1715161895362773_227703574_n

 

Am terminat de citit ISTORIA UNUI VIS. O poveste subiectivă a Cenaclului Flacăra, carte scrisă de VALI ȘERBAN.

Nu știu dacă este bine spus am citit, dacă nu cumva ar fi mai nimerit să spun că am visat. Vali Șerban a reușit să mă poarte înapoi, între zâmbet și lacrimă, în adolescența mea, acolo unde-și are începutul această frumoasă istorie.

Da, eu vin de acolo și știu multe dintre cele povestite de autor. Le știu din afară, fiind unul dintre cei 4.184.000 de spectatori pentru care CENACLUL FLACĂRA a însemnat oaza de lumină și frumos răsărită în deșertul gri și anost al acelor vremuri, în care eram obligați să trăim.

Dând pagină după pagină, mi-am regăsit prietenii acelor vremuri, prietenii mei folkiști, ce-mi dăruiau porția de frumos, prietenii mei deja consacrați, care m-au însoțit apoi în toți anii ce au trecut, de la desființarea Cenaclului până în ziua de azi. Nu știam prea multe despre ei ca oameni, eu le știam numele, vocea, cântecele. Azi, după închiderea cărții știu multe.

Nu știam multe nici despre ADRIAN PĂUNESCU. Eu îi știam vocea, îi știam ochii, îi știam poeziile. El, marele El cu a sa revistă FLACĂRA, avea să-mi marcheze ambele vieți, cea reală și cea literară.

Acolo, la revistă, i-am scris despre nedreptate și despre demnitate călcată în picioare, despre retezarea unor aripi, despre umilirea unui proaspăt absolvent de către un secretar de partid cu șapte clase.

Acea scrisoare, pe care era scris: ” Să se rezolve imediat cazul domnișoarei…” avea să mă ajute să fiu cea de azi, avându-l pe el ca model și icoană de suflet. L-am regăsit descris de Vali Șerban, așa cum a fost. Bun și nebun, om și geniu, tiran și uman.

Citind, am dat alt sens cuvintelor LUMINĂ, LUPTĂ, LIBERTATE. Am înțeles că acei pionieri ai muzicii folk, au fost cei ce au LUPTAT cu vocea și chitara să aprindă și să țină vie FLACĂRA unui neam, ce visa la adevărata LIBERTATE. Și am mai înțeles ceva…de acolo a început azi-ul în care suntem, în care ÎNCĂ mai suntem.

Am citit cartea, am retrăit, între zâmbet și lacrimă, un vis, mi-am retrăit chiar viața. Citiți cartea scrisă cu talent și umor fin, chiar de un purtător de lumină, VALI ȘERBAN. Vă veți retrăi altfel, visul de ieri.

5 thoughts on “Istoria unui vis

  1. Ehe, Adrian Păunescu a fost un om mare! Şi cu bune şi cu rele. Dar astea le avem cu toţii. Să ajungi om mare este mai greu! :)

    • Am scris undeva că Cenaclul Flacăra este un reper, un punct de început a ceea ce ete astăzi, a ceea ce suntem acum. Mulțumesc pentru popas!

Leave a Reply