Inima unei păpădii

delaco_fan_branza_proof2-250x250

“Inimă unei păpădii” este titlul ultimei mele cărți, carte de poezii, apărută  pe 15 iulie, anul acesta. Dacă i-aș fi făcut o lansare publică, mi-aș fi început speech-ul mulțumind familiei mele, soțului, copilului, și firmei… Delaco pentru sprijin, suport moral și material. Familiei pentru că mi-a suportat cam o lună lipsa din bucătărie, iar celor de la Delaco pentru că m-au ajutat să nu-i aud zbierând de foame, deranjându-mă din febra creației.

V-am povestit doar, cândva, că noi suntem Fan Brânză, mai ales Alexandru, care de câte ori vede eticheta unui produs Delaco începe să recite poezia învățată la concursul de acum doi ani:

“Eu sunt Cheese și sunt oiță
Sunt a laptelui domniță…”

Deci, nu mi-a fost greu să le asigur micul dejun, prânzul și cina: dimineața sandviciuri cu Mozzrella, un Miez de lapte pentru toată familia, sau câteva felii de cașcaval DeSenviș, la prânz repede un Cașcaval pane lângă câteva legume, seara Brânză Fondue sau o frigăruie de brânzeturi asortate, iar pentru variație paste cu Brânza Grana Padano.

Depositphotos_25352587_original-300x157

Nu ai cum să nu mulțumești pentru așa ajutor, mai ales că tot ei mi-au fost alături și în seara când am sărbătorit în familie apariția cărții. Pot spune că atunci am făcut  și prima lansare a volumului.

799

Ca la orice lansare, am pregătit o sticlă de șampanie pentru copii, să poată bea și cel mic, un platou de tartine cu Branză Pufoasă cu Smântână,  cu biscuiți sărați peste care am pus Aperifrais să fie diversitate și cu  piesa forte – un tort de brânză proaspătă cu bezea.

699

Mi-a crescut inima cât o roată de cașcaval când le-am văzut încântarea de pe față la vederea cărții… așa credeam eu, îndreptându-mă repede spre bucătărie să aduc și tortul, să mă pot bucura în voie de reacțiile lor.

Numai că mi s-a topit …”cașcavalul” de tot, auzind din mers vocea lui bărbate-miu spunând cu gura plină: ” Maaaare brânză…inimă de păpădie!”.

Orice aș fi crezut, dar ca să zică el,  tocmai el, vorba asta pe care mi-o spune soacră-mea ori de câte ori fac eu câte ceva demn de lăudat, nu mă așteptam.

Auzi… mare brânză!!! Îmi venea să nu mai tai niciun tort, să mă duc să-mi iau cărțile de pe masă și să-l pedepsesc pe viitor, lăsându-l fără brânză toată viața, ba chiar fără mâncare caldă, uite așa, de ciudă că m-a rănit în inima mea fragilă de păpădie.

Am dus totuși tortul, luminându-mă la față instant, când domnul meu mi-a îndesat în gură o tartină de brânză pufoasă cu textură cremoasă, spunând-mi: “Asta da brânză! Mare brânză, delicată ca o păpădie. Ca tine, draga mea, că pe carte nu am apucat să mă uit.”Ia mai ia tu și un pătrățel de brânză aromată ca tine, păpădia mea și vin să te sărut, pentru inspirația ta.”

Acum ce mai conta care era inspirația! Important era că i se citea satisfacția pe față, în timp ce-și lingea degetele.

Mi-a venit “roata de cașcaval”, adică inima mea, la loc, ba chiar am început să râd de-a binelea când l-am auzit și pe cel mic completând încântat: ” Ai dreptate, tati, chiar e mai pufoasă decât bezeaua lui mami care, uite, i-a ieșit pentru prima dată!”

Tare mai semănau cu cei doi năstrușnici din videoclip, pe care-i imitau cu orice ocazie:

A urmat o seară de neuitat, ”Inima unei păpădii” fiind ingredientul de bază. Să știți că mi-a trecut supărarea și pe soacră-mea, din acea seară. I-am dus o carte, un pachet de Aperifrais  și o felie de tort. Pentru prima dată nu a mai spus disprețuitor…”Maaare brânză!”, confirmând citatul că:  “Poezia schimbă lumea, iar brânza schimbă supa.

Nu mai am poze de la lansare, până să mă dezmeticesc eu, au mâncat tot,  dar vă las poza cărții și rețeta tortului. Eu spun să le încercați pe amândouă.Veți ajunge ușor la ”Inima unei păpădii”, indiferent că sunt eu sau brânza de la Delaco.

 

11749480_1708767006002262_1224886881_n

Tort de brânză proaspătă Delaco cu bezea

 

356Grad de dificultate- extrem de ușor
Timp de preparare- 10 minute
Timp de coacere – 0

Ingrediente:

– Două cutii brânză proaspătă de vaci Delaco;
– O cutie compot de ananas;
– 0, 250 ml frișcă lichidă;
– Un plic de gelatină;
– 3 albușuri, 1 dl (88 g) zahăr, pentru bezea;
– Un pachet cu pișcoturi de șampanie;
– Un plic zahăr vanilat;
– 100 grame de nuci măcinate;
Mod de preparare:
Se face bezeaua. Se bate frișca. Se prepară gelatina conform indicațiilor de pe pliculeț.
Crema – Se amestecă brânza cu frișca, cu gelatina și cu pliculețul de vanilie. Eu totdeauna pun și un praf mic, mic de sare. Pentru mine, care sunt o  dulce, chiar prea dulce, nu mai este nevoie de zahăr. Cei ce nu au probleme cu glicemia pot adăuga o ceșcută de zahar în cremă.
Montare – Într-o formă detașabilă se pune un strat de pișcoturi însiropate în compot de ananas, având grijă sa nu fie însiropate prea tare, se pune crema de brânză, se presară ananas tăiat bucățele, se pune alt strat de pișcoturi și se bagă la frigider două – trei ore.
Decorare – Se detașează forma pe un platou, se presează miezul de nucă pe partea laterală a tortului, se ornează cu bezea, apoi … poftă bună!

Am scris acest articol pentru SuperBlog 2015, în speranța că voi face o mare brânză la proba Delaco. Fac, nu fac, eu rămân Fan Brânză.

 

 

19 thoughts on “Inima unei păpădii

  1. Frumos scris ! Branza buna cat cuprinde,dar totusi fara macar o bucatica
    de carnita…
    Felicitari Maya !

  2. Ah ! Am uitat !Din cauza branzei am omis ceva!Scuze !
    Cartea este exceptionala.

  3. Si eu sunt fan brinza. Mai ales al cascavalului Delaco. Fin si cu prestanta. Iar de azi incepind voi savura si brinza pufoasa si ma voi gindi la o zi de vara in care voi citi poezia unei inimi de papadie.

  4. Dupa o zi plina, am reusit si am stat si la masa – copioasa si stropita din plin cu vin! Dar, cu talentul tau mi-ai deschis pofta si pentru o branza Delaco. Nu ma simt in stare sa fug acum la magazin, dar maine sigur ma voi desfata din belsug.
    Cat despre papadie am numai cuvinte de lauda si sunt convins ca pe masura este si cartea ta. Te admir pentru usurinta cu care scrii. gg

    • Sunt convinsă că de mâine vei deveni Fan Brânză. Nu uita să copii rețeta de tort. E usor de făcut, ieftin , gustos și răcoros. Cât despre Inima unei păpădii… unde ești demult, dealtfel, nu trebuie decât sa-i faci o vizită Getuței. Ti-am lasat cartea acolo cu tot cu autograf. Te costă însă…o felie de tort Delaco! Mulțumesc mult pentru aprecieri!!

  5. felicitari pentru volumul de versuri…bravo si celor de la delaco pt sprijin
    cred ca participarea la un concurs de genul super blog, care va face niste postaci supusi sunui singur tel…acela d a face reclama, va trage in jos pe ce cei care au bloguri cu un continut sanatos si care merita urmarite…..
    umple toate blogurile de continut scris la comanda si toti sunt manati inainte mergand parca hipnotizati …
    am adaugat blogul tau la blogroll pentru partea artistica..nu pentru reclame…
    nu mi-o lua in nume de rau…e o parere
    numai bine!

    • Mulțumesc, Liviu!Mă îngrijorează ceea ce-mi spui tu. Da, într-o oarecare măsură ai dreptate, numai că trebuie să recunoști, dacă ai citit sau dacă vei citi, că articolele mele de reclamă nu se abat de la genul blogului meu. În al doilea rând eu cred în ceea ce scriu și chiar nu mă interesează recompensa materială. Vreau să văd cât pot trage de mine , câte povești mai pot inventa și cum mă văd alții, fie ei chiar și sponsori, articolele mele. Acum, ce să fac, ori mă suportați până pe 7 decembrie, ori vă lipsiți de visele de sub copac. Îmi va părea rău, dar sunt învățată să duc o cursă până la capăt, chiar dacă știu că voi pierde.

      • nu te-ai abatut prea tare de la genul blogului doar ca ai facut un compromis gratuit :), cu sau fara recompensa materiala …
        nu ai de ales..acu daca tot ai inceput un drum trebuie sa il termini…
        mesajul meu era unul de ingrijorare … mi-ar parea rau ca publicitatea sa se amestece catusi de putin cu arta
        chiar daca nu te cunosc .. nu te las balta….mai e putin pana in 7 decembrie :)

  6. eu sant Fan Branza!!!!!!!!!!!!!!!! am branza ,dar nu am cartea!!!!cum procedez?pupici ptr. ceea ce santeti si ptr. ceea ce faceti!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Mulțumesc, Mihaela! Nu am terminat toate cărțile de dăruit. Una te așteaptă pe tine.

  7. Pingback: SuperBlog | Proba 11. Toni vs. Toni Jr., talentele celor mai mari fani brânză

Leave a Reply