Deșteptul GURU Guran și restul PROȘTILOR

Azi, în emisiunea Biziday, marele guru, Moise Guran, și-a permis să afirme că  150000 de români sunt proști și lacomi pentru că și-au permis, pentru că au îndrăznit, într-o anumită perioadă, să se împrumute la băncile românești în franci elvețieni.

Nu, domnule Moise Guran, nu au fost nici proști, nici lacomi. Au fost săraci și visători, și sinceri și încrezători. Nu au știut de cel mai mare cămătar al ţării, am numit aici BANCA, nici nu au avut un Guran atotștiutor  și prea deștept să-i învețe despre un anume risc, cum nici nu au crezut că marele garant, STATUL, va sta cu mâinile în sân când el, umilul visător, naiv și de bună credință la acea vreme, va rămâne fără casă sau fără bunul pentru care s-a împrumutat.

Nu, ei s-au bucurat că-și pot cumpăra o casă, ei s-au bucurat că pot plăti acea rată, chiar dacă astfel și-au pus un jug greu de gât. Acum, mulți dintre ei au nopți întregi de nesomn, gândindu-se că mâine nu vor mai avea cu ce să plătească sau că mâine “cămătăreasa” le va vinde casa pe nimic. Unul dintre aceștia este fratele meu. Pe el l-ați făcut prost și lacom. Nu este, domnule, prost, iar lacom nici atât. Este doar sărac.

Da, domnule Guru, și fata mea visează să aibă o casă a ei, să aibă un serviciu, să crească în casa aia luată pe credit un prunc sau doi, și nu e proastă deloc, ba mai are și bun simț pe deasupra. Nu spune despre nimeni că este prost sau lacom. Visează și atât.

Pentru ei, pentru toți ca ei, ar trebui să vă cereți scuze și să vă canalizați deșteptăciunea spre scopuri mai bune.

 

 

10 thoughts on “Deșteptul GURU Guran și restul PROȘTILOR

 1. ..şi eu sunt proastă şi lacomă. Eu am făcut imprumut in lei, de care tot greu scap şi nu pot decat sa ma gandesc cu groază la cei indatorati in franci elvetieni. Ma ia durerea de cap la propriu, doar gandindu-mă că imbatranesc plătind la banci, dar nu am avut de ales, cum nu as avea nici acum dacă as fi in situatia de atunci.

 2. Stii raspunsul, nu? Schimba p(r)ostul.
  Cat despre saracii nevinovati… ‘ai de mama noastra! In fata bancilor, nici cel mai al dracu’ stat n-are niciun cuvant. Din pacate!

  • Știu răspunsul, numai că schimbarea lui nu rezolvă problema niciunuia. Nu a lui Guran. Oricum el nu are probleme, sau are cel mult… vreo țiglă căzută de pe casă. Problema este a celor mulți. Văd că fac unii valuri cu nu știu ce idei, dar știu că va rămâne … așa cum s-a stabilit în tren.

 3. Din păcate CHF-ul este o monedă de rezervă. Şi USD-ul şi EUR s-au depreciat cam în aceeaşi măsură ca şi leul. Şi deşi azi a intervenit o mică corecţie, tare îmi este teamă de ziua de luni.

  • CHF-UL este moneda în care sunt păstrate cele mai mari averi, nu totdeauna curate. Nu vâd de ce s-ar duce în jos, când profitul vine de sus.

   • Un franc elveţian prea puternic este o ameninţare pentru stabilitatea Elveţiei. Nu cred că vor să treacă la deflaţie. De exemplu Japonia se străduieşte de mulţi ani să scape de problema asta. După cum spuneam de abia luni vedem tendinţa de bază!
    Iar marile averi nu sunt niciodată prea curate. Nu degeaba este vorba aia cu “nu mă întreba cum am făcut primul milion de dolari” :)

 4. Nu intervin pentru a lua apărarea cuiva sau pentru a acuza, ci doar îmi aduc aminte. Dacă memoria nu-mi joacă feste, atunci când au apărut aceste împrumuturi în franci elvețieni, cineva, poate Mugur Isărescu, poate Adrian Vasilescu, a tras un semnal de alarmă, avertizând pe cei dornici de astfel de împrumuturi, că pe termen lung este destul de riscant. Țin minte că s-a și făcut referire la rata de schimb, care-i poate aduce la imposibilitatea de a achita la timp ratele. Parcă era Adrian Vasilescu.
  Dar, vorba Adrianei, chiar și împrumuturile în lei sunt problematice!

  • Bun, Mugur!Fiecare și-a făcut un calcul, și-a asumat un risc. Fiecare o trage sau nu, dar de acolo până la prostie și lăcomie e distanța cam mare, nu crezi?

   • Corect.
    Nu am vrut să comentez spusele lui Guran, căci este subiectiv, zic eu. Nu gândeste la nivelul omului de rând, ci pe undeva, la nivelul celor ce lucrează cu bani.
    Noi ne socotim banii de azi pe mâine. Uneori îi calculăm pentru ieri. :(

Leave a Reply