Demnitatea durerii

3178511

Azi am citit un articol despre moarte, un articol scris nu cu mâna, ci cu-n colț de inimă înmuiat într-o mare amară de suflet sângerând.

Deși scris cu mult umor, nu am reușit să zâmbesc nici măcar o secundă, pentru că printre rânduri durerea striga dincolo de cuvinte, tăioasă, ascuțită, pătrunzând în mine până aproape de os.

Impresionant prin demnitatea din fața morții, tratată ca un fapt banal. Dureros de realist. În fond de ce am trata-o ca pe ceva neobișnuit, când asta se-ntâmplă în fiecare secundă, când asta s-a întâmplat de la începuturi și se va întâmpla totdeauna.
Pierderea cuiva drag este ca o sabie cu două tăișuri, cel mai blând fiind pentru cel ce pleacă, cel mai tăios atingându-l pe cel ce rămâne.

Nu schimbăm cu nimic evidența, strigătul nostru nu va întoarce nimic înapoi, durerea nu va fi direct proporțională cu numărul condoleanțelor, al coroanelor și al necrologurilor, al celor ce participă la un ultim drum, jelindu-se  pe sine, știind ca va fi un mâine și pentru el.

Nu folosesc la nimic efuziunile de compătimire, nici pentru cel ce pleacă, nici pentru cel ce rămâne. Cineva spunea că nu poți grăbi trecerea prin durere. Suferința purifică și oricât am vrea să credem, se poate împărtăși, dar nu se poate împărți.

“Durerea se desface cu aceeași sincronizare sofisticată a rozei, lăsată să înflorească în ritmul ei, până când culorile pălesc încet
și petalele cad din propria lor voință.” Margaret Brownley

Am rămas pe gânduri. Mă doare o durere.

 

7 thoughts on “Demnitatea durerii

  1. Cunosc sentimentul mult prea bine, ca mulţi dintre noi. Incredulitate, durere, disperare, negare… şi apoi, în fiecare te trezeşti, te uiţi în jur şi vezi că sunt alţii care au nevoie de tine. Sunt milioane care suferă ca tine, şi n-ai încotro. Din iubire îţi ştergi lacrimile, suspinele le ţii pentru când vei fi singur, şi mergi mai departe. Până când durerea se estompează. Dar resemnarea nu va veni niciodată dacă nu luptăm să o avem. Amintirea însă, trebuie, şi va rămâne eternă. Nu e adevărat că toţi putem fi înlocuiți.

Leave a Reply