Anul nou cu Wu Xing

horoscop_chinezesc_2015__afla_cum_stai_cu_dragostea__in_anul_caprei_de_lemn___mistret_11409200

Nu cred în horoscoape, în alinierea planetelor, în ghicitul în bobi sau în semne aduse de ziua 13 și pisica neagră. Nu cred în multe practici oculte, dar trebuie să recunosc că uneori acord atenție unora care au ceva temei logic, dincolo de manipularea psiho ce o au asupra mea și a celor din jur.

În acest ultim context, un loc aparte îl ocupă cultura și civilizația chineză, care acordă o atenție deosebită ciclurilor astrale, făcând unele previziuni valabile și pentru neorientaliști și neîncrezători ca mine.
În noaptea de 18 spre 19 februarie, cam șase seara la noi, începe Anul nou chinezesc, anul Caprei de Lemn. Am fost curioasă să văd ce face poporul chinez în noaptea de Anul Nou, așa că m-am documentat și am ajuns la concluzia că ne asemănăm în multe privințe.

La fel ca și noi, mai întâi fac o curățenie generală în casă pentru alungarea necazurilor, apoi o împodobesc cu decorațiuni roșii, consumă la masa de ajun carne de rață pentru fertilitate, carne de pui pentru prosperitate și sănătate, un amestec de legume pentru armonie în familie și mere pentru pace și înțelepciune. La miezul nopții, aprind și ei artificii și petarde, dar totodată înalță și lampioane, punându-și în gând o dorință.

Sărbătoarea chinezească continuă timp de cincisprezece zile, fiecare zi fiind destinată unei practici anume, interesante și pline de sens, astfel, citez de pe RTV-net:
• Prima zi a Anului Nou Chinezesc, cea a Lunii Noi, este dedicată întâmpinării zeilor cerurilor și pământului. Se practică abținerea de la consumul de carne, considerându-se că asta aduce o viață lungă și fericită.
• În a doua zi se fac rugăciuni adresate strămoșilor și tuturor zeilor. Câinii sunt îngrijiți cu multă atenție și sunt hrăniți bine, căci se crede că a doua zi este ziua de naștere a tuturor câinilor.
• În zilele a 3-a și a 4-a, ginerii au îndatorirea de a prezenta socrilor respectul lor.
• A 5-a zi, numită Po Woo, este dedicată Zeului Bogăției. Oamenii rămân acasă pentru a-l onora. Nimeni nu merge în vizite la rude sau la prieteni în această zi, fiindcă se crede că asta aduce ghinion.
• Din ziua a 6-a până în a 10-a zi, chinezii își vizitează după dorință, fără a fi invitați, rudele și prietenii. Ei se duc și la temple ca să se roage pentru noroc și sănătate.
• Ziua a 7-a este cea în care agricultorii își expun produsele. Cu acest prilej se prepară o băutură specială, din 7 plante diferite. Aceasta se consideră a fi și ziua de naștere a tuturor ființelor umane.
• În a 8-a zi are loc o cină în familie, iar la miezul nopții se adresează o rugăciune Zeului Cerurilor.
• În a 9-a zi se aduc ofrande Împăratului de Jad, una dintre cele mai importante zeități Daoiste.
• Zilele a 10-a, a 11-a și a 12-a sunt cele în care prietenii și rudele trebuie invitați la cină.
• După atâtea mese bogate, ziua a 13-a este rezervată unei diete mai simple, pentru purificare.
• A 14-a zi este rezervată pentru a se pregăti Festivalul Lanternelor, marea festivitate care va avea loc în cea de-a 15-a zi, pe Lună Plină.

Dacă tot m-am documentat, dacă tot îmi place mie cultura chinezească, chiar și cea de …orez, mi-am propus să înalț și eu diseară un lampion de care să-mi anin o dorință. Poate spiritele lor vor fi mai îngăduitoare cu mine și–mi vor îndeplini dorința.
Sper să și găsesc azi lampionul.

Dacă v-am dat cumva vreo idee, dar mai ales dacă sunteți din București, să știți că mai aveți timp să intrați în spiritul acestei sărbători, comandând mâncare chinezească la restaurantul Wu Xing (primul restaurant chinezesc cu livrare din București), la fiecare comandă primind și un lampion. Dacă mai faceți și poză și-o înscrieți în concurs, aveți șansa să câștigați un premiu cu gust de petrecere: 1000 de lei în preparate Wu Xing, pentru tine și toți prietenii tăi, dacă poza se numără printre primele 20 cu cele mai multe like-uri!
Acum să vă spun și ce dorință îmi voi pune. O să-mi doresc să se îndeplinească ce scrie la horoscopul Bivolului în Anul Caprei de lemn.

s1.ele.ro
“Bivolul va avea un an mai bun față de precedentul. Va reuși să atragă mai multe priviri asupra sa, va avea o sexualitate puternică și sunt șanse să facă foarte multe cuceriri. Problemele care vor apărea pe parcursul acestui an vor fi doar din vina excesului de zel al acestui nativ. Familia și căsnicia vor fi protejate în 2015, ceea ce înseamna că Bivolul care pune accent pe aceste doua lucruri își va găsi împlinirea sufletească.”
Acestea fiind zise nu-mi rămâne decât să spun: La mulți ani, popor chinez!

生日快樂

slider site_lampion_1

5 thoughts on “Anul nou cu Wu Xing

  1. Pingback: Castigatori campanie "Incepe Anul Nou Chinezesc. Tu ce dorinta ai pentru 2015?" - Blogal Initiative București

Leave a Reply